in

Smotra narodne glazbe i plesa Istre večeras, 12.8., u Krasici

Foto Savez folklornih društava Istarske županije

U subotu, 12. kolovoza na nogometnom igralištu s početkom u 20:00 sati u Krasici održava se 57. smotra narodne glazbe i plesa Istre u organizaciji Savez folklornih društava Istarske županije.

U ovogodišnjem programu u Krasici sudjeluje oko 200 izvođača. Pjevači i svirači iz različitih krajeva Istre, 9 kulturno-umjetničkih društava: Glazbeno društvo „Sokol“ iz Buzeta, KUD „Dvigrad“ iz Kanfanara, KUD „Barban“ iz Barban, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, Folklorno društvo „Pazin“ iz Pazina, RKUD „Rudar“ iz Raše, KUD „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana. Prikazat će se 11 plesova, 14 pjesama i 16 svirki među kojima barbanski balon, labinski tanac, balun, furlana, balodi sedia, polka promena, špic polka, polka i kršonski balon, svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, mišnice, organić, duplice, svirka gunjaca, kanate na tanko i debelo, nabrujat ili taranjkat u grupi, taranke uz roženice i mih. 

Program će pratiti prosudbena komisija u sastavu dr.sc. Ivona Orlić, doktorica znanosti Etnologije i kulturne antropologije i dr.sc. Noel Šuran, doktor znanosti Etnologije i kulturne antropologije.

Smotri će prethoditi mimohod svih izvođača koji kreće u 19:45 h ispred Zajednice Talijana Krasica. 

Po završetku programa smotre gradonačelnik Grada Buje Fabrizio Vižintin predat će zastavu Smotre načelniku Općine Kršan, Romanu Cariću, i predsjedniku KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“, Zoranu Karliću, domaćinima 58. Smotre narodne glazbe i plesa Istre u Kršanu.

U slučaju lošeg vremena program će se održati u prostorima Zajednice Talijana Krasica u 20,00 sati.

Foto TZ Buje

Festival ljubavi u Bujama još večeras, 12.8. uz Elvis Presley Show

Foto Loris Zupanc

Spektakl u Istri: More ljudi usidrilo se za klapu Rišpet u Raklju