in

Španjolska kraljica Letizia s ponosom nosi “Barbanske rančine”

Španjolska kraljica nosi Barbanski rancin. Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia danas su u posjetu Hrvatskoj, a domaćini su im predsjednik Zoran Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović. Upravo je naša prva dama prepoznala vrijednost „Barbanskih rančina”, pa je odlučila ovaj predivan tradicionalni nakit pokloniti kraljici Letiziji.

Odlična promocija za naš Barban i Istru, vrlo smo sretni i ponosni! Replike naušnica izrađene su kao autohtoni suvenir po originalu barbanske naušnice koja datira iz 11. stoljeća. „Barbanski rančin” je naušnica nađena na Gradini kod Barbana, a pripadala je nošnji starohrvatskog seljačkog stanovništva na području Barbanštine, u vrijeme kada je Istra pripadala Rimskom Carstvu. Zaštićena je upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a njeni se primjerci čuvaju u Arheološkom muzeju Istre u Puli. Mogu se kupiti u Puli na Giardinima u Zlatarni David, ponosno je izjavila direktorica Turističke zajednice Barban Jelena Lučić Baćac.

Foto TZ Barban
Foto TZ Barban

Podsjetimo da je kraljevski par u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, koji je počeo jučer. Osim naušnica za kraljicu koja ih je stavila i time podigla svoj elegantan stajling, kralju Filipu VI darovali su kravatu Croata i selekciju istarskog maslinovog ulja.

Kako je objavio Ured Predsjednika, Sanja Musić Milanović i Njezino Veličanstvo Leticija, kraljica Španjolske, održale su jučer radni sastanak na temu inovativnih pristupa prevenciji debljine u djece. Danas su posjetile Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG.

Više o njihovom posjetu pročitajte na Tportalu na linku

https://www.tportal.hr/showtime/clanak/kraljica-letizia-s-ponosom-nosi-nausnice-koje-je-dobila-od-sanje-music-milanovic-foto-20221117

Poreč: Vijenci za Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Foto Tanja Kocijančić

NOVIGRAD: Svečano otvoreno spomen obilježje poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima