in

SRETNA NOVA GODINA IZ FUNTANE! Zimske kupačice Petra i Adrijana plivaju svaki dan i kažu: “U moru je zdravlje!”

Petra i Adrijana/Foto Tanja Kocijančić
Petra i Adrijana/Foto Tanja Kocijančić

I dok se većina nas prvog dana Nove godine odmarala i spremala na sarme i (bar kod nas doma) masno carsko meso s krumpirima iz pećnice, u Funtani su Adrijana Palinkaš Ivković i Petra Andrić krenule, kao i svakog dana, na plivanje. Vrijeme je danas bilo lijepo, sunčano i prohladno, a temperatura mora oko podneva 12 Celzijevih stupnjeva. Inače, zadnjih je dana prosječna dnevna temperatura nekih 10-ak stupnjeva, što je, kako su rekle, sasvim u redu.

Nazdravili smo s njima Novoj 2020. godini na funtanjanskoj plaži, kako je tu u mjestu od milja svi zovu – “na hotelima”. I dok je autorica ovog teksta bila zabundana, za njih dvije nema zime.

Foto Tanja Kocijančić

Petra dolazi svaki dan u Funtanu na plivanje iz Stancije Portun kod Poreča. Obje su majke i imaju po dvoje djece. Obaveza ne fali, ali plivanje se ne propušta!

I dok šetači svaki dan prolaze primjereno obučeni ovom godišnjem dobu, njih dvije svakog dana na plaži navlače peraje i kreću. Raspituju se svašta šetači -primjerice Slovenci govore „je li mrzla voda“, a Talijani im dovikuju „braveeee“. No, domaći ljudi na njih su već navikli, pa se smiješe i pozdravljaju ih. Ovisno o njihovim obvezama, plivanje je postalo njihova svakodnevica. K tome, veže ih 25-godišnje prijateljstvo koje su učvrstile i kumstvom. A plivanje… Plivanje je nešto zbog čega su postale još povezanije.

Adrijana: „Sve je krenulo zbog zdravlja. Počeo me jako boljeti kuk. Moja je dijagnoza displazija kukova i puknuta hrskavica koja čuva kuk. Bolovi su bili nepodnošljivi. Tablete, injekcije, raznorazni bio pripravci…ništa nije pomagalo. Doktori su preporučili operaciju. Čak sam izvadila i sve potrebne nalaze za operaciju. Od suočavanja s realnošću i čekajući operaciju, doktor mi je preporučio plivanje kao terapiju. Počela sam plivati 15. lipnja 2019. i od tada plivam svaki dan (izuzev 4 dana kada sam bila na putu). Nedavno sam odgodila operaciju, jer puno bolje hodam i ne trebaju mi više štake”.

Adrijana voli plivati, jer je dunavsko dijete. U Funtanu je došla živjeti tijekom Domovinskog rata kao 13-godišnja djevojčica, prognanica iz Šarengrada kod Vukovara.

Foto Tanja Kocijančić

“Dunav je brza rijeka. Moraš jako dobro znati plivati da bi se održao u toj brzoj i hladnoj rijeci. Bez obzira što mislim da dobro plivam, bez Petre sigurno ne bih ušla u more po onoj najvećoj južini koja je bila ove jeseni. Valovi su bili veliki ali svejedno smo odrađivale svoju rutu. Svakodnevno smo u moru jedan sat. Za plivanje smo kupili plivačka odijela koja koristimo za preplivavanje od obale do obale. Nakon toga skidamo odijela i zaranjamo u hladnu vodu. Taj osjećaj je fenomenalan! More liječi! A što se tiče bolesti, moram nadodati još i ovo. Kao odgajateljica u vrtiću često sam imala upale grla, herpese, viroze. U svakodnevnom kontaktu s djecom i ti uvijek nešto pokupiš. Prije nekoliko dana i meni se zacrvenilo grlo. Otišla sam doktoru i pitala ga smijem li se kupati dok imam crveno grlo. Doktor mi je rekao da mogu, jer nemam temperaturu. Plivala sam i grgljala morsku vodu. Nakon tuširanja bila sam kao nova!”

Petra kaže da nije neki sportski tip, ali je zbog zdravlja i sjedilačkog načina života tražila neku aktivnost koja bi joj odgovarala.

“Nakon isprobavanja različitih sportova, našla sam se u plivanju. Tako sam prije 4 godine odlučila produžiti sezonu plivanja gotovo do prosinca i narednih godina započela s plivanjem sve ranije. U moru sam ostajala ovisno o osjećaju, jer je more hladno. Iako se tijelo brzo prilagodi, ipak se ne može predugo izdržati. Ove godine, nakon što smo Adrijana i ja otkrile zajedničku strast, odlučile smo se kupiti odijelo za plivanje. Ono nam omogućava da odradimo zaista ‘trening’ od sat, sat i pol, pri čemu se tijelo zaista razgiba. Kasnije ide kratko uranjanje u vodu bez odijela. To ima svoje blagodati. Otkad tako plivam nisam bila bolesna, nema prehlada, upala grla, viroza, iako sam tome stalno izložena, jer radim u školi. Super mi je što plivamo zajedno, jer se međusobno motiviramo i nema vremenske prilike ili neprilike koja će utjecati na to da taj dan ne plivamo. Pri prvoj kiši zaključile smo da nas kiša neće rastopiti, tako da stvarno nema izgovora.”

Mogla su nam još puno toga reći o benefitima zimskog kupanja, ali dodale su tek: “Probajte, pa ćete znati. Svakako preporučujemo!”

POLICIJA: Novogodišnja noć u Istri protekla mirno uz 1 incident i 3 prometne nesreće

Prva beba rođena u 2020. je Sara Lubiana iz Novigrada