in

POLICIJA: Novogodišnja noć u Istri protekla mirno uz 1 incident i 3 prometne nesreće

Krcat trg u Poreču/Foto Manuel Paljuh

Policijski službenici su u novogodišnjoj noći brinuli o stanju sigurnosti na javnim okupljanjima i provodili pojačane aktivnosti u prometu te je novogodišnja noć u Istri protekla mirno 

Novogodišnja noć u Istri protekla je mirno, svi dočeci Nove godine i brojna javna okupljanja protekli su sa sigurnosnog aspekta u najboljem redu, nije bilo ozljeđivanja prilikom uporabe pirotehnike te nisu zabilježeni događaji koji bi u znatnoj mjeri narušili stanje sigurnosti, priopćila je Policijska uprava istarska.

U novogodišnjoj noći zabilježeno je samo jedno narušavanje javnog reda i mira, i to na području Pule. Na Kapitolinskom trgu, 1. siječnja oko 00.05 sati, 40-godišnjak je fizički napao 27-godišnjaka, nakon što je mlađi muškarac negodovao zbog bacanja pirotehničkih sredstava u njegovoj blizini. Zbog zadobivenih ozljeda, 27-godišnjak je potražio liječničku pomoć te je u pulskoj bolnici utvrđeno da je lakše ozlijeđen. Protiv 40-godišnjaka se podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Što se tiče stanja sigurnosti u cestovnom prometu, dogodile su se tri prometne nesreće, od čega jedna s ozlijeđenim osobama i dvije nesreće s materijalnom štetom. Nažalost, unatoč upozorenjima policije, dvije nesreće dogodile su se zbog vožnje pod utjecajem alkohola i neprilagođene brzine, a vozači nisu bili ni vezani sigurnosnim pojasom. Dvije osobe ozlijeđene su u prometnoj nesreći koja se dogodila 31. prosinca oko 21.05 sati, na kružnom toku u Šijani. Nesreća se dogodila kada je 30-godišnjak upravljao automobilom Škoda, pulske registarske oznake, kolnikom državne ceste D66 pod utjecajem alkohola od 1.65 promila i bez da je koristio sigurnosni pojas. Dolaskom do kružnog toka, vozač je uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih jakim utjecajem alkohola te zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad vozilom i skrenuo ulijevo, nakon čega je  prešao van kolnika i udario u stup javne rasvjete i prometne znakove. Zbog zadobivenih ozljeda, vozač i njegov 21-godišnji suvozač prevezeni su u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je vozač lakše ozlijeđen, a suvozač teže. Radi sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv 30-godišnjeg vozača podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se na području Rovinja. Prva se dogodila 1. siječnja oko 1.55 sati, na županijskoj cesti 5096, kada je 55-godišnjak automobilom Opel, pulske registarske oznake, naletio na životinju, koja je nakon udara pobjegla. Druga prometna nesreća dogodila se 1. siječnja oko 3.20 sati u Omladinskoj ulici u Rovinju, kada je 38-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.28 promila i bez da je koristio sigurnosni pojas upravljao teretnim automobilom Citroen, pulske registarske oznake, kolnikom Ulice Stjepana Radića. Dolaskom do raskrižja s Omladinskom ulicom, vozač je ušao u raskrižje bez da se zaustavio na prometnom znaku ”obavezno zaustavljanje” te je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor, sletio s ceste i udario u dvorišni zid i ogradu, nakon čega se vozilo prevrnulo na bočnu stranu. Prelimiranim testiranjem, vozač je bio pozitivan na prisutnost opojne droge, a radi počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega se pokreće prekršajni postupak.

Budući da su građani poslušali savjete policije vezano za rukovanje pirotehnikom i time podržali tradicionalnu preventivnu akciju ”Mir i dobro”, kojoj je cilj spriječiti teže posljedice koje mogu nastati zbog  neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i zlouporabom vatrenog oružja, na području Istre nije bilo ozljeđivanja prilikom uporabe pirotehnike niti oštećenja imovine.

Policijska uprava istarska zahvaljuje onima koji su pridonijeli da novogodišnja noć protekne u povoljnom ozračju te svim građanima i turistima koji borave na našem području želi sretnu i sigurnu 2020. godinu!

FOTOGALERIJA: Novigrad pjesmom, plesom i humanim djelima ispratio 2019. godinu

SRETNA NOVA GODINA IZ FUNTANE! Zimske kupačice Petra i Adrijana plivaju svaki dan i kažu: “U moru je zdravlje!”