in

Strani policajci u Istri – Gosti se zbog njih osjećaju sigurnije

Foto MUP

Strani policijski službenici koji ovog ljeta borave u Istri u sklopu projekta ”Sigurna turistička destinacija” zadovoljni su što mogu brinuti o sigurnosti turista te žele ponovno sudjelovati u ovom projektu međunarodne policijske suradnje

Foto: PU istarska

Već 17 godina o sigurnosti turista u Hrvatskoj ne brinu samo hrvatski, već i strani policijski službenici. Ako ubrojimo policijske službenike koji ove godine borave u Hrvatskoj, do sada je u projektu ”Sigurna turistička destinacija” sudjelovalo oko tisuću stranih policijskih službenika iz više od 20 zemalja i policijskih organizacija. Impresivne su to brojke koje pokazuju da je sigurnost domaćih i stranih turista za vrijeme turističke sezone glavni prioritet hrvatske policije.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

U Istri se projekt ”Sigurna turistička destinacija” provodi od 2009. godine, dakle već 14 godina. Prvi sudionici bili su policijski službenici iz Austrije i Njemačke. S godinama je projekt rastao pa tako ovo ljeto o sigurnosti turista na istarskom poluotoku brine 16 stranih policajaca iz sedam europskih zemalja. Austrijski, njemački, mađarski, poljski, slovenski, talijanski i francuski policijski službenici, odjeveni u svoje nacionalne odore, patroliraju s hrvatskim policajcima i tako zajedno povećavaju povjerenje i subjektivni osjećaj sigurnosti gostiju.

Osim turista, projektom su zadovoljni i strani policijski službenici, o čemu govori i činjenica da su gotovo svi ranijih godina već bili dio projekta te se rado vraćaju u Hrvatsku.

”Već šest godina sudjelujem u ovom projektu i mogu reći da imam samo pozitivna iskustva. Prvu godinu boravila sam u Poreču, a nakon toga počela sam pomagati umaškim kolegama. Ovdje u Umagu upoznala sam kolege koji su mi postali kao obitelj. Osim što smo razmijenili iskustva i praksu postupanja, družimo se i privatno i znam da na njih mogu računati, bez obzira o čemu se radilo. Iskustva koja sam imala s turistima također su bila pozitivna. Dosta njih iznenađeno je kada me vide u austrijskoj odori, no nakon tog pozitivnog šoka, objasnim im zašto sam ovdje tako da im se sviđa ideja da se na ljetovanju mogu obratiti svom policajcu ili policajki za pomoć”, ispričala je policijska službenica Marijana Kaldrmdzic. Ona zajedno s još troje svojih kolega iz Austrije pomaže policijskim službenicima Policijske postaje Umag-Umago s Ispostavom Buje-Buie u održavanju stanja sigurnosti.

U Rovinju o sigurnosti turista ovo ljeto brine troje policajaca iz Italije. Jedan od njih je Lorenzo Scardacchi koji je do sada tri godine pomagao kolegama iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. ”Oduševljen sam Rovinjem i poslovno i privatno. S kolegom iz postaje obilazio sam kampove i centar grada te sam talijanskim turistima pružao servisne informacije. Bili su ugodno iznenađeni kada su me vidjeli te ih je zanimalo kako to da sam u Hrvatskoj u odori talijanske policije. Objasnio sam im o kakvom se projektu radi i svi su pohvalili projekt hrvatske policije, rekavši da im puno znači kada znaju da o njihovoj sigurnosti brinu i njihovi policajci”, ispričao je Lorenzo i pohvalio svog hrvatskog kolegu koji također razumije talijanski tako da im je komunikacija bila znatno olakšana.   

Na području Pule boravi raznoliko društvo stranih policajaca tako da su, osim hrvatskih policajaca, za sigurnost zaduženi i policijski službenici iz Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovenije i Francuske. Ovo je prva godina da u Istri borave francuski policajci, a o svoje iskustvo s nama je podijelio policijski službenik Bruno Schwab. ”Budući da sam hrvatski zet, razumijem dobro jezik tako da nije bilo nikakvog problema u komunikaciji s kolegama. Vrlo su me srdačno dočekali, a kroz razgovor s francuskim turistima, shvatio sam da su zadovoljni projektom. Rekli su kako je u Istri mirno i sigurno, a to mi je bilo drago čuti. Osim francuskih turista, obraćali su mi se i turisti iz drugih zemalja. Neki su čak isprva mislili da sam talijanski policajac, a Puljani su bili iznenađeni koliko dobro govorim hrvatski, a nije mi materinji jezik. Sve u svemu, jedno jako lijepo iskustvo koje bih svakako volio ponoviti”, rekao je Bruno.

S njime se slaže i kolega iz Slovenije Darko Pavlič, kojem je ovo također prvi susrest s projektom ”Sigurna turistička destinacija”. Kako kaže, jako se dobro snašao, što prije svega može zahvaliti kolegama iz Policijske postaje Pula-Pola. ”Prihvatili su me odlično i svi su jako ljubazni, a sviđa mi se i način na koji postupaju jer građanima pristupaju s ljudske strane, a ne kreću odmah s kažnjavanjem. Čim sam došao u postaju, odmah sam upućen na intervenciju, a radilo se o sukobu hrvatskog i slovenskog državljanina oko psa. Iako sam dolazak na intervenciju nije bio ugodan, uspjeli smo smiriti situaciju i na kraju smo pomirili dvojicu muškarca. Štoviše, oni su nakon toga postali i prijatelji, u što sam se uvjerio kada sam ih nakon tjedan dana posjetio ne bi li provjerio je li sve u redu”, ispričao je Darko Pavlič.

Drago nam je da strani policijski službenici imaju pozitivna iskustva i da su zadovoljni sudjelovanjem o ovom originalnom projektu hrvatske policije. Kvalitetu projekta prepoznale su i brojne druge europske policije koje su preuzele i u svojim zemljama pokrenule slične projekte međunarodne suradnje. Stranim policijskim službenicima zahvaljujemo na pomoći te se veselimo njihovom dolasku sljedeće godine!      

ilustracija policija mup motor motociklist policiajac

U nesrećama teško stradala 3 motociklista kod Pule, Učke i Šušnjevice

Porečka jedriličarka Nika Fornažar na Svjetskom prvenstvu u Portugalu