in

Sunčani info dan u POREČU: Veliki interes građana za solarne elektrane

Foto Grad Poreč - Prvi Sunčani info dan

Veliki interes vladao je među poduzetnicima, obrtnicima i građanima koji su jučer sudjelovali na Prvom sunčanom info danu Grada Poreča na temu „Kako do vlastite sunčane elektrane?“ u organizaciji Grada Poreča, Sunčanog ureda i  Zelene energetske zadruge održanom u Obrtničkom domu.

Foto Grad Poreč - Prvi Sunčani info dan
Foto Grad Poreč – Prvi Sunčani info dan

Posjetitelji su na info štandu mogli dobiti odgovore na postavljena pitanja vezano uz sunčane elektrane, dok su u popodnevnim satima bile organizirane dvije informativno edukativne radionice. – jedna namijenjena obrtnicima, poduzetnicima, tvrtkama i obiteljskim gospodarstvenicima, druga bila građanima.

Informativno edukativne radionice vodili su stručnjaci u području korištenja sunčeve energije iz Zelene energetske zadruge, s ciljem davanja osnovnih informacija vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu elektranu. Obje radionice su protekle u iznimno interaktivnom tonu, te su posjetiteljima dale odgovore na mnogobrojna postavljena pitanja: Što je solarna elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne elektrane i otkuda krenuti? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu elektranu? Kako odrediti potrebnu snagu elektrane? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana?

Foto Grad Poreč - Prvi Sunčani info dan
Foto Grad Poreč – Prvi Sunčani info dan

– Odlična posjećenost kako samog info štanda tako i informativno edukativnih radionica od strane, te pozitivni osvrti svih sudionika dodatno su naglasili motiviranost, ali istovremeno upozorili na činjenicu prijeke potrebe uspostave tehničke podrške od gradova i općina za građane, kada se radi o pitanju postupka postavljanja vlastite sunčane elektrane. Grad Poreč ovu je potrebu prepoznao, te uspostavom Sunčanog ureda svojim građanima omogućio još jedan u nizu ”zelenih” nadstandarda, rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Ovaj info dan tek je prvi u nizu sličnih događanja, koje će voditi Sunčani ured iz Poreča, kako bi svojim građanima osigurao besplatnu podršku i pomoć u realizaciji sunčanih elektrana, pogotovo u vremenima kada cijene energenata kontinuirano rastu.

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr

Uspostava ”Sunčanog ureda Grada Poreča predstavlja jednu od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Grad Poreč projekt provodi u suradnji s međunarodnim udruženjem Energy Cities, REIC Sarajevo, te Gradom Mostarom(BiH) i Gradom Kragujevcem (SRB).

Izvor Grad Poreč

Ravnatljstvo civilne zaštite MUP HR

Iz Hrvatske krenuo konvoj materijalne pomoći Turskoj

Grad Poreč foto prijem hitne vatrogasci policija

POREČ prijem za hitne službe uoči Europskog dana broja 112