in

Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, VIŠNJAN otkazao organizirano promatranje

Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra. Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja. Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete, piše HRT.

Višnjanska Zvjezdarnica izvijestila je kako nažalost ove godine zbog Covid-pandemije neće imati organizirano promatranje Perzeida, kao što to bude inače svake godine.

-Ove godine izađite u svoja dvorišta ili na balkone i terase i pogled uperite prema sjeveroistoku, odmah ispod zviježđa Kasiopeje u zviježđe Perzeja i uživajte u ovogodišnjoj kiši meteora sa svojim najbližima, poručili su iz Zvjezdarnice.

Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, VIŠNJAN otkazao organizirano promatranje

U Poreču otvoren prvi sajam istarskih poljoprivrednih proizvoda koji će se održavati svakog četvrtka

POREČ: Drugi sajam poljoprivrednih proizvoda u četvrtak

VRSAR: Tamara Obrovac i Uroš Rakovec nastupaju u starom kamenolomu

VRSAR: Tamara Obrovac i Uroš Rakovec nastupaju u starom kamenolomu