in

SV. PETAR U ŠUMI: Otvorena Prva hrvatska Kuća od kobasica

Otvaranje Kuće od kobasica - Foto Tanja Kocijančić

U Sv. Petru u Šumi ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i supetarski načelnik Mario Bratulić simboličnim rezanjem vrpce otvorili su Prvu hrvatsku Kuću od kobasica, projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna. Taj je projekt Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo s 2,5 milijuna kuna, a pokrenut je prije dvije godine. Ova mala općina u srcu Istre dobila je reprezentativni multimedijalni prostor za prezentaciju svoje gastronomske baštine, koju predvode upravo kobasice i popularni sajam S klobasicom u Europu”. No, naglasio je načelnik, želja im je da taj prostor živi cijelu godinu za edukacije, događanja, prezentacije, sajmove…

“Naše ministarstvo svojim politikama brige o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske podržava takve kvalitetne projekte. Općina Sveti Petar u Šumi pokazala je da kombinirajući europska i sredstva iz nacionalnog proračuna može realizirati kvalitetne projekte. Kuća od kobasica doprinijet će turističkoj valorizaciji cijele Istre, ali i cijele IStre, te ponuditi novu gastronomsku ponudu”, istaknula je ministrica Tramišak.

Dodala je kako je poznato da su gastro i eno ponuda sustavni dio turističke ponude, a Istra obiluje kvalitetnim sadržajima. Novi projekti kao što je ovaj supetarski još će, dodala je ministrica, snažnije doprinijeti razvoju.

Ministrica uručila novi ugovor Mariju Bratuliću – Foto Tanja Kocijančić

Načelnik Bratulić istaknuo je na otvorenju da će ova nova zgrada biti važan dio njihove turističke ponude, a u njoj će se moći kušati, među ostalim, i proizvodi čak šest registriranih proizvođača kobasica iz njihove općine. 

“Među njima su i mlade obitelji koje su tek krenule u tu proizvodnju kobasica i u njoj vide svoju budućnost. Dodatni poticaj toj proizvodnji u Istri trebala dati i očekivana zaštita izvornosti istarske kobasice, koja će tako nakon pršuta, postati drugi zaštićeni suhomesnati proizvod na istarskom poluotoku”, najavio je Bratulić.

Ministrica Tramišak uručila je načelniku Bratuliću na kraju i 550 tisuća kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju novog projekta u ovoj općini – za polivalentni sportski centra Sveti Petar u Šumi.

U prigodnoj kratkoj svečanosti obratili su se prigodnim riječima i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i saborski zastupnik Anton Kliman.  Uz ministarstvo i općinu i Istarska županije je sudjelovalo u sufinanciranju Kuće od kobasica.

 

Bez vode 7. svibnja dio Višnjana

SDP Poreč predstavio svoju listu i kandidate za gradonačelnika i zamjenika – Sladonja: Planiramo radikalne promjene