in

SDP Poreč predstavio svoju listu i kandidate za gradonačelnika i zamjenika – Sladonja: Planiramo radikalne promjene

Danas je održana konferencija za medije SDP-a Poreč na kojem je predstavljen program i liste za gradonačelnika i gradsko vijeće Grada Poreča. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik stranke Rodoljub Kosić i predstavio kandidata za gradonačelnika i nosioca liste Vladimira Sladonju. Potom se prisutnima obratio Sladonja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti a prvi se obratio kandidat za gradonačelnika Sladonja:

-Ja sa mojim timom imam za cilj provesti velike promjene u socijalnoj politici u svim sferama u kojima je lokalna samouprava nadležna. Gradski proračun mora služiti da se podiže vrijednost poštenog rada. Blagajnica, konobar, obrtnik ili mali poduzetnik mora biti u mogućnosti sebi i svojoj obitelji osigurati egzistenciju i krov nad glavom. Imam namjeru vratiti u vlasništvo Grada sve javne površine koje su privatizirane u kriminalnoj privatizaciji, kako nebi ostali bez pristupa moru i plažama. 

Projekti Peškera i Saladinka su zadnja prilika da dio kolača u turističkom sektoru dođe u ruke domaćih poduzetnika i naših građana, te zato te projekte imam namjere realizirati u javnoprivatnom partnerstvu sa našim poduzetnicima i građanima.

Usluga odvodnja je zbog malverzacija u projektu odvodnje dobila kaznu od 50 milijuna kuna, a postoje naznake da je ta kazna samo vrh ledene sante, te da postoje dodatna velika potraživanja izvođača zbog loše pripremljenog projekta i javne nabave. Smatramo da je u  Usluzi odvodnji hitno potrebno novo rukovodstvo koje će spasiti projekt od fijaska i Poreč od bankrota.

Radikalne promjene traži i kultura jer smo vlastitu, gradsku, identitetsku kulturu pretvorili u turistički proizvod. Uvjereni smo da je put do revitalizacije porečke starogradske jezgre gradnja kulturnog programa kroz 365 dana u godini.

Kulturu treba graditi kroz jaki gradski identitet – s malo strpljenja i puno rada.

Stanogradnja, kultura, zaštita starijih i nemoćnih, briga za naše umirovljenike, oživljavanje starogradske jezgre, obrana obale od bezobzirne eksploatacije, sasvim dovoljno za jaki društveni zaokret u borbi protiv mafijaških oblika udruživanja.

IDS-ov populizam se kiti tuđim perjem. Prisvojio je antifašizam, međuetničku toleranciju, regionalni identitet, otpor nacionalističkoj isključivosti. Ovo su vrijednosni sklopovi koji pripadaju ljevici, a  IDS je napustio sve vrijednosti koje ga je činile prepoznatljivim pokretom s početka devedesetih godina i pretvorio se u trgovačko društvo.

Ja sam u ovu kampanju ušao bez osobnih interesa, jer imam stručne kvalifikacije koje mi garantiraju egzistenciju izvan politike, za razliku od Lorisa Peršurića i njegovog tima koji je stasao u partijskom inkubatoru Eda Kosa.

Pred nama su vremena koja traže znanje i iskustvo. Ja imam iskustvo vođenja privatnog poduzeća i u kriznim godinama, a također imam oko sebe tim ljudi sa znanjem i iskustvom i zato očekujem Vaš glas na izborima 16. svibnja.

Potom se prisutnima obratila kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Marina Zelenika sljedećim riječima :

Moje ime je Marina Zelenika Majić. Po struci sam magistra edukacije njemačkog jezika i filozofije. Osnovnu školu završila sam u Taru, potom upisujem opću gimnaziju u Srednjoj  školi Mate Balote Poreč gdje i danas radim. Studirala sam u Rijeci na Filozofskom fakultetu.

Također radim i u obrazovanju odraslih na tečajevima njemačkog jezika u Umaškom Učilištu. Osim toga, sudjelovala sam kao autor u izradi digitalnih obrazovnih sadržaja za učenike osnovnih i srednjih škola Hrvatske. Obrazovanje je ujedno i područje koje me najviše zanima.

Voljela bih da grad može ponuditi mladima više obrazovnih, kulturnih ali i sportskih sadržaja izvan same učionice.

Ovim putem bih se zahvalila kolegama na ukazanom povjerenju za kandidaturu za mjesto zamjenice gradonačelnika te vjerujem u pozitivan ishod 16. svibnja.

Potom se prisutnima obratio tajnik GO i treći na listi na listi za gradsko vijeće Aleksandar Kovač slijedećim riječima :

Za razliku od mojih prethodnika, ne mogu se pohvaliti rođenjem u Poreču. Ali,… od svih gradova u kojima sam mogao živjeti i razumom i srcem ja sam odabrao upravo Poreč. Treće desetljeće ovdje, kao aktivni socijaldemokrat svjedočim najprije dobrim ali i manje dobrim gradskim politikama, potom nedostatku stvarnog političkog pluralizma i danas apsolutnoj vladavini jednopartijskog jednoumlja … ( sa svim nuspojavama).

Samodostatnost i introvertnost vladajućih za prijedloge opozicije onemogućila je transparentnost u upravljanju javnim dobrom, razvoj demokratskih odnosa i dobrobit – svakog pojedinca.

Socijaldemokrati npr. Umaga i pojedinih istarskih općina u kojima su osvojili povjerenje građana mjerljivim rezultatima dokazali su da im je na prvom mjestu briga za socijalna prava građana, održivi razvoj na ekološkim standardima i jednake šanse za sve – bez obzira na ikakvu pripadnost!

U nastavku je nosioca liste Sladonja Vladimir predstavio sve članove liste kako slijedi:

  • Sladonja Vladimir – diplomirani inženjer građevinarstva, zaposlen u svojoj tvrtki. Oženjen i otac troje djece.
  • Marina Zelenika Majić – profesorica njemačkog jezika, zaposlena u srednjoj školi Mate Balota u Poreču
  • Kovač Aleksandar – prosvjedni radnik, bivši pripadnik specijalne policije, kriminalistički inspektor Odjela specijalnih istraga Europske policije, regionalni direktor u sektoru privatne zaštite. Oženjen otac jednog studenta informatike
  • Srećko Oštir – diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i magistrirao na ekonomskim problemima telekomunikacijskog poduzetništva na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Radi kao predavač strukovnih predmeta u srednjoj školi Zvane Crnjen Rovinj.
  • Mladen Lač – rodom iz Osijeka, oženjen, dvije kćerke na fakultetu. Diplomirani inženjer geodezije, ovlašteni geodet 21 godinu, od toga 15 u vlastitoj tvrtki. Aktivan u Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije zadnjih 10 godina, zadnju kao član Nadzornog odbora. Volonter, aktivist udruge za zaštitu pasa Snoopy iz Pule zadnjih 5 godina sa preko 400 sati volontiranja godišnje
  • Stevo Mandić – turistički djelatnik u mirovini. U svojoj karijeri u Plavoj Laguni je prošao sve stepenice do direktora hotela i turističkih naselja.
  • Nenadović Kristina – studentica medicine.
  • Viktor Korsin koja Porečani bolje znaju pod nadimkom Olio. Školovao se za zapovjednika broda. Momentalno zapovjednik turističkog broda. Dugo vremena je bio nogometni sudac i sudionik je domovinskog rata.
  • Deković Enio – poduzetnik koji već 20 godina uspješno vodi svoju tvrtku Fereli koja zapošljava 20 radnika. U zadnje vrijeme vodi također svoju školu kuhanja koje mu je pored jedrenja najdraži hobi.
  • Miro Sošić – u svojoj bogatoj karijeri u Rivieri prošao je razna mjesta od direktora turističkih naselja do direktora sektora. Za vrijeme domovinskog rata bio je pomoćnik zapovjednik porečkog bataljona na ratištu u Lici, a danas je aktivan kao predsjednik udruge veterana domovinskog rata i aktivan je sportskim udrugama.
  • Dijana Lukić Grandov – rođena u Zadru, on nedavno zaposlena u Valamar Rivieri
  • Bojana Aleksić – po struci je dizajner interijera i 3D grafički dizajner. Radi   kao zastupnik u Uniqa osiguranju. U slobodno vrijeme se amaterski  bavim slikarstvom, umjetničkom fotografijom i povremeno dizajnira interijere. Isto tako sam veliki je ljubitelj prirode i sportova na otvorenom.
  • Oštir Alenka – završila kineziološki fakultet sveučilišta u Zagrebu. Radi kao nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Višnjan PŠ Vižinada. Udana i majka jednog sina.
  • Linda Juraković – doktorica ekonomski znanosti i slikarica. Trenutno vodi vlastiti galeriju slika.
  • Marija Trošelj – po zanimanju dipl.socijalna radnica u mirovini. Zadnjih 35 godina bila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Poreču. Ima niz dodatnih edukacija i niz završenih oblika usavršavanja iz područja socijalne skrbi, komunikacija, teorije izbora i realitetne terapije, upravljanja i organizacije ustanovom, planiranja itd. Ima završeno osposobljavanje za koordinatora rada volontera. Surađivala je sa niz udruga civilnog društva, ustanovama iz svih djelatnosti, policijom, pravosuđem, lokalnim zajednicama, političkim strankama, nadležnim Ministarstvom.

SV. PETAR U ŠUMI: Otvorena Prva hrvatska Kuća od kobasica

POREČU odobreno pola milijuna kuna za opremanje novog vrtića u Žbandaju