in

SV. PETAR U ŠUMI: Proglašeni hrvatski šampioni u proizvodnji kobasica i salama

Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi

Jučerašnjom dodjelom nagrada i priznanja u supetarskoj Hiži od klobasica  završeni su prvi “Dani hrvatskih kobasica i salama” koji se održavaju u sklopu projekta “S klobasicom u EU”. Dodijeljena su priznanja ovogodišnjim hrvatskim šampionima u 7 kategorija kobasica i salama. Podijeljeno je 8 šampionskih nagrada, 60 zlata i 9 srebra.

Podjela priznanja je održana u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, a nazočnima su se obratili predstavnici organizatora i pokrovitelja.

Danima hrvatskih kobasica i salama sveti petar u šumi
Supetarski Dani hrvatskih kobasica i salama

Načelnik općine Sv. Petar u Šumi dr.sc. Mario Bratulić, koji je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede istakao je da su ove godine na ocjenjivanje stigli odlični proizvodi čija je kvaliteta svake godine sve bolja i bolja te da nije isključen niti jedan proizvode, najavio je kako će se iduće godine produljiti trajanje manifestacije istaknuvši kako u Svetom Petru u Šumi ima čak šest pogona za preradu suhomesnatih proizvoda na samo tisuću stanovnika.

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije istaknuo je nužnost pojačanog uzgoja i prerade što proizvodima daje dodanu vrijednost ali i iznimnu kvalitetu istarske enogastro ponude koja je postala pravi mamac za turiste te je najavio da će istarska kobasica s oznakom zemljopisnog podrijetla uskoro biti zaštićena na razini EU.

Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi
Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi

Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede naglasio je potrebu zaštite autohtonih proizvoda od čega je Hrvatska na EU listi već zaštitila 31 proizvod. Barać je podsjetio na napore koje je ministarstvo poljoprivrede učinilo za naše proizvođače u krizi izazvanoj Covid-19 te najavio kako se proizvođači mogu javiti Ministarstvu za pomoć u stočarskom sektoru za što je, zbog velikog poskupljenja stočne hrane na svjetskom tržištu, izdvojeno dodatnih 171 milijun kuna.

Zahtjevi se mogu predati još do ponedjeljka 13. prosinca. 

Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi
Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi

Predsjednik udruge proizvođača istarskog pršuta Paolo Jelenić naglasio je nužnost održavanja sajmova i sličnih manifestacija kako bi uspjeli pokazati kakvu kvalitetu imamo i nametnuti se svijetu s našim proizvodima.

Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi 2021
Dani hrvatskih kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi

Ovogodišnji šampioni na Danima hrvatskih kobasica i salama su:

OPG Milan Udovičić iz Žminja za istarsku kobasicu i kosnicu, Azzri d.o.o. iz Pazina za salamu od boškarina, Super-mes d.o.o. iz Samobora za salamu od divljači, Histris d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi i Premes d.o.o. iz Tinjana za istarsku kobasicu s tartufima u aktegoriji specifične kobasice. Najbolju kulenovu seku ima Kulen Novosel iz Gata, a slavonsku kobasicu OPG Sabljak iz Andrijaševaca. Posebnu nagradu za najbolju istarsku klobasicu proizvedenu u domaćinstvu osvojio je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.

Posebna zahvala pokroviteljima Ministarstvu poljoprivrede, Istarskoj županiji – Odjelu za poljoprivredu, Udruzi proizvođača istarskog pršuta i tvrtki Tehnofood iz Karlovca.

trgovina supermarket hrana

Eurospin povlači proizvod zbog neoznačenog alergena

Potraga za djevojčicom u Dragonji - Foto HGSS

HGSS objavio detalje potrage za djevojčicom. Šef policije: „Svi smo se nadali da će završiti sretno“