in

Sveti Valentin – zaštitnik mladih, zaljubljenih i Kaštelira

Sv. Valentin se u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno svečano slavi u Kašteliru. Ove godine neće biti nikakvih posebnih slavlja, nego kao i svake godine svečana misa u župnoj crkvi nakon koje se inače išlo po mjesto u procesiji s kipom sv. Valentina.

Kaštelir – Foto Tanja Kocijančić

Običaj slavljenja Valentinova danas je najrašireniji u anglosaksonskim zemljama. Na taj dan svi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo”.

Sv. Valentin, svećenik iz 3. stoljeća, podnio je mučeništvo u Rimu kada je car Klaudije svojim vojnicima zabranio zaruke i vjenčanja, smatrajući da će u protivnom, ako se vjenčaju, radije ostajati sa svojim obiteljima nego odlaziti u ratne pohode. Svi su uglavnom tu odluku poštivali, međutim, Valentin je želio i smatrao, po svojoj savjesti, shodnim blagosloviti ljubav između zaručnika koji se vole. Nije poslušao carevu naredbu nego je vjenčavao mlade koji su to željeli. Prema predaji 14. veljače 269. godine bio je uhićen. Budući da se nije htio odreći vjere odrubljena mu je glava. Kršćanstvo je nedugo zatim dobilo slobodu, pa mu je stotinjak godina nakon smrti, car Julije I. na mjestu njegova groba, dao izgraditi velebnu baziliku koja i dan danas stoji, i on se od tada počeo častiti među kršćanima.

Ono što se danas u medijskoj javnosti potencira, da je zaštitnik zaljubljenih, nalazi svoje korijene negdje u 15. stoljeću. I to ima svoju logiku, jer, zašto ne biti zaljubljen? zašto ne voljeti se?, zapitao se predvoditelj. Njegov blagdan pada pred proljeće, prvi je to svetac koji se časti u proljetno vrijeme. Njegov blagdan dolazi između božićnog i korizmenog vremena, kada je Crkva i u povijesti preporučala radost i veselje vjenčanja, kao i nakon vazmenih blagdana. Mnogi se tih običaja i danas drže, piše na portalu Porečke i Pulske biskupije.

Želimo sretno Valentinovo svima!

U nedjelju u Istri tek jedna novozaražena osoba i to iz “uvoza”

Orkanska bura zatvorila dijelove autoceste A1 i Jadranske magistrale