in

TAR: Gradnju Ribarske kuće u Santa Marini EU sufinancira s 2,6 milijuna kuna

Općina Tar-Vabriga dobila je na natječaju LAGUR-a „Istarski švoj“ za svoj projekt Ribarske kuće u Santa Marini bespovratnih 2.641.100 kuna. Radi se o natječaju za provedbu Mjere 7. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom “Promicanje ribarstvene, akvakulture i pomorske baštine”

gradilište u santa marini ribarski muzej općina tar-vabriga
Gradilište u Santa Marini

Inače, vrijednost cijele investicije iznosi nešto više od 5,92 milijuna kuna bez PDV-a (s PDV-om više od 7,41 milijun kuna). Naime, upravo je ponuda na ovaj iznos proglašena najpovoljnijom na javnom natječaju koji je raspisan za izvođenje radova. Najbolju ponudu dalo je trgovačko društvo Vladimir Gortan d.d. Pazin koje je ovih dana počelo pripremati gradilište za početak radova.

Ilustracija buduće ribarske kuće u Santa Marini

U planu je i postupak nabave dijela muzeološkog postava po prijavljenom troškovniku u iznosu od 1.157.250 kuna bez PDV-a (s PDV-om 1.446.562,50).

Ribarska kuća jedna je od najvažnijih općinskih investicija kojom se želi očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine, ali i stvoriti novu ponudu i doživljaje za mnogobrojne turiste koji borave na tom području.

ribarska kuća santa marina ilustracija
Buduća ribarska kuća u Santa Marini

Projekt je podijeljen u dvije faze. U prvoj će se osigurati rekonstrukcija oronule zgrade i uspostava interpretacijskog centara dok će se u drugoj fazi centar obogatiti pratećim sadržajima.

Realizaciju projekta pratit će djelatnici općinske tvrtke Momperlon i vanjski suradnici, dok se samom realizacijom projekta očekuje zapošljavanje najmanje jedne osobe na puno radno vrijeme odnosno. Tijekom prve godine provedbe projekta za početak jedna će osoba biti angažirana na pola radnog vremena.

santa marina gradilište buduća ribarska kuća
Krenulo uređenje ribarske kuće u Santa Marini

Interpretacijski centar Ribarska kuća u Santa Marini prepoznaje materijalnu i nematerijalnu baštinu povezanu uz ribarstvo  kao ključni razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice, podiže razinu ponude kulturnih i turističkih sadržaja te unaprjeđuje kvalitetu života na prostoru Općine.

Centrom za posjetitelje želja je pružiti nezaboravno iskustvo mora, kulture ribarenja i povijesti ishrane morskim blagodatima na edukativan, interaktivan i zabavan način, te time pružiti iskustvo posjetiteljima koje će ostati u sjećanju i stvoriti novu dodanu vrijednost.

Žive jaslice - Foto Advent Poreč

HTZ: Za blagdane ostvaren rast turističkog prometa od 306 posto

Streljana u Bužiniji

U subotu u Bužiniji 4. Winter cup u gađanju letećih meta