in

TAR: Gradnju Ribarske kuće u Santa Marini EU će sufinancirati s 2,6 milijuna kuna

LAGUR “Istarski švoj” objavio je rezultate natječaja za provedbu Mjere 7. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom “Promicanje ribarstvene, akvakulture i pomorske baštine”, pri čemu je Općina Tar-Vabriga za svoj projekt Ribarske kuće u Santa Marini dobila bespovratnih 2.641.100 kuna. Inače, vrijednost cijele investicije iznosi 4,8 milijuna kuna, odnosno oko 5,6 milijuna kuna s PDV-om, saznajemo u općinskoj upravi.

Općinska pročelnica preuzela odluku o dodjeli potpore – Foto Tanja Kocijančić

Projekt je podijeljen u dvije faze. U prvoj će se osigurati rekonstrukcija oronule zgrade i uspostava interpretacijskog centara dok će se u drugoj fazi centar obogatiti pratećim sadržajima. Općina će javnu nabavu za izbor izvođača radova pokrenuti u travnju.

U prilogu možete pogledati fotografije buduće Ribarske kuće, koja će biti svojevrsni mali muzej posvećen ribarstvu, koje je jedna od važnijih gospodarskih grana u ovoj općini. Naravno, uz turizam. Ribarska kuća jedna je to od najvažnijih općinskih investicija kojom se želi očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine, ali i stvoriti novu ponudu i doživljaje za mnogobrojne turiste koji borave na tom području.

Realizaciju projekta pratit će djelatnici općinske tvrtke Momperlon i vanjski suradnici, dok se samom realizacijom projekta očekuje zapošljavanje najmanje jedne osobe na puno radno vrijeme odnosno. Tijekom prve godine provedbe projekta za početak jedna će osoba biti angažirana na pola radnog vremena.

Evo kako je opisan projekt u dokumentaciji koja je predana na natječaj LAGUR-a. Interpretacijski centar Ribarska kuća u Santa Marini prepoznaje materijalnu i nematerijalnu baštinu povezanu uz ribarstvo  kao ključni razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice, podiže razinu ponude kulturnih i turističkih sadržaja te unaprjeđuje kvalitetu života na prostoru Općine.

Centrom za posjetitelje želja je pružiti nezaboravno iskustvo mora, kulture ribarenja i povijesti ishrane morskim blagodatima na edukativan, interaktivan i zabavan način, te time pružiti iskustvo posjetiteljima koje će ostati u sjećanju i stvoriti novu dodanu vrijednost.

Spomenimo još što je sve predviđeno u natječaju LAGUR-a u Mjeri 7., iz koje je dobiveno 2,64 milijuna kuna.

Dodjela javne potpore ima za cilj promicanje ribarske, akvakulturne, pomorske, društvene i kulturne baštine i nasljeđa u ribarskom i akvakulturnom području. Mjera 7. se odnosi na ulaganja u istraživanje, planiranje, opremanje i razvoj sadržaja i usluga društvene, turističke i slične infrastrukture (poput muzejskih prostora, centara za posjetitelje, dječjih igrališta, staza i sl.) u svrhu promocije i podizanja svijesti o ribarskoj, akvakulturnoj, pomorskoj i kulturnoj baštini uključujući razvoj softvera za promociju ribarske, akvakulturne, pomorske i kulturne baštine.

HAK poziva na oprez zbog magle i mokrih kolnika

VRSAR: Općinski vijećnici omogućit će dogradnju škole i sportske dvorane