in

Tekuće zlato Istre u Taru: Najbolje ulje Silvana Bartolića, najbolju porečku rosulju ima Sandra Perčić

Foto Olea - Đankarlo Žužić i Sandra Perčić

Tarska smotra maslinovog ulja Tekuće zeleno zlato Istre se u svom 27. izdanju vratila svojoj negdašnjoj koncepciji nakon pandemije. Ove je godine tako tarska smotra uspjela biti, kao što službeni naziv organizatora – udruge Oela iz Tara – “Međunarodna manifestacija o maslini i kvaliteti maslinovog ulja”, sa stručnim predavanjima, druženjem maslinara i svečanom podjelom svih priznanja, a i na ocjenjivanje je ove godine predano više uzoraka nego prethodnih dviju godina. Održana je u subotu u tarskom restoranu Istra, objavio je portal Bookaleta.

Foto Olea - Sandra Perčić
Foto Olea – Sandra Perčić

Za ovogodišnju smotru Tekuće zeleno zlatno Istre ocjenjivano je 108 uzoraka maslinovog ulja iz svih krajeva hrvatskog dijela Istre, najviše iz sjeverozapadne, te iz slovenske Istre, iz Zadra i s otoka Krka. S najviše osvojenih bodova šampion ovogodišnje smotre je Silvano Bartolić iz Fuškulina kod Poreča koji je za svoje ulje San Rocco dobio 8,35 bodova odnosno veliku zlatnu medalju.

Foto Olea
Foto Olea

Drugoplasirani je Robert Fatorić iz Vižinade s 8,31 bodom, a treće mjesto s 8,28 bodova dijele Ulja Komarija iz Boruta, Villa Baldi iz Tara i Sandra Perčić iz Vabrige. Odlično ocijenjena ulja s preko 8,2 boda imali su još OPG Šimonović iz Višnjana, Ivan Barbić iz Nove Vasi, Ljubomir Macarol iz Kopra, Marijan Rajko iz Baderne, Vina Bernobić iz Višnjana i Torač d.o.o. iz Žbandaja. Zanimljivo je da se među 20 najboljih ulja plasiralo i ulje Cangarela koje proizvodi Zoran Štefulj iz Čakovca, ali ipak ne od maslina zasađenih u Međimurju već od onih u selu Košutići na Višnjanštini.

Foto Olea
Foto Olea

Uključujući navedena, ukupno je 101 ulje nagrađeno zlatnom medaljom, a sedam ih je nagrađeno diplomom za ekstradjevičansko maslinovo ulje, što znači da na ovogodišnjoj tarskoj smotri nijedno ulje nije bilo eliminirano i sva su ocjenjivana ulja zadovoljila kriterije za kategoriju ekstradjevičanskog.

Od 2021. godine se na tarskoj smotri bira i šampion sorte porečka rosulja, a ove je godine između 13 ocjenjivanih ulja ove sorte najbolju porečku rosulju imala Sandra Perčić iz Vabrige. Udruga istarskih maslinara Olea i porečka poljoprivredna udruga Agroporeč, koje već skoro dva desetljeća organiziraju smotru Tekuće zeleno zlatno Istre, nedavno su pokrenule projekt revitalizacije porečke rosulje, popularne sorte koja je nekoć u zapadnoj Istri bila mnogo raširenija nego danas, ali je posljednjih desetljeća uslijed unošenja talijanskih sorti bila zapostavljena i zanemarena.

Šampion Silvano Bartolić nije bio na dodjeli priznanja u Taru, pa na web-stranicama njegova OPG-a San Rocco u Fuškulinu čitamo da uz ostalo na imanju ima 800 stabala maslina od kojih osim ulja, za koja je dosad dobio tridesetak nagrada, proizvodi i konzervirane masline.

Dobitnica nagrade za najbolje ulje od porečke rosulje Sandra Perčić iz Vabrige predstavila nam je svoje obiteljsko maslinarstvo s više od stotinu godina tradicije: naime, prije stotrinu godina zasađen je maslinik kojeg je ona naslijedila od noneta i none i nastavila njegovati u današnjici. Danas na svom OPG-u njeguje 300 stabala maslina, a osim porečke rosulje odnosno rosignole koja raste u tim stoljeće starim nasadima uzgaja i leccino.

Cijeli članak čitajte na linku https://bookaleta.com/tekuce-zeleno-zlato-istre-u-taru-najbolje-ulje-ima-silvano-bartolic-a-najbolju-porecku-rosulju-sandra-percic/

Foto Olea - najbolja maslinova ulja tekuće zlato istra
Foto Olea

VIŽINADA – Darovi i posebno iznenađenje za sve umirovljenike

Foto Općina Vižinada

VIŽINADA: Prijem i pokloni za novorođene bebe. Općina roditeljima povećala naknade