in

TINA PAJDAŠ među 511 najboljih učitelja: Podučava djecu iz Kaštelira, Višnjana i Vižinade, ali zbog korone mnoge glazbene projekte ne može provoditi

Tina Pajdaš voli svoj posao

Svakog 5. listopada obilježava se Dan učitelja, a na taj dan posljednjih nekoliko godina Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagrađuje najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike. Ove godine s bruto iznosom od 10.000 kuna nagrađeno je njih 511 u području obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. Kroz javni poziv nagrađuju se istaknuti pojedinci koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske. U kriterije koji se boduju prilikom nagrađivanja ulaze, između ostaloga, mentorstvo učenicima na natjecanjima, održavanje predavanja radionica i edukacija, rad u stručnim vijećima i udrugama, objava stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, rad na projektima, unaprjeđenje rada škole te rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Tina Pajdaš učiteljica glazbene kulture
Tina Pajdaš

Među njima je drugu godinu zaredom i Tina Pajdaš, profesorica glazbene kulture u Osnovnoj školi Višnjan i njenim područnim školama Kaštelir i Vižinada. Prof. Pajdaš inače živi u Općini Vižinada, a u školi predaje već 22 godine. Nagrada je bila povod za razgovor s njom.

Što vam znači ta nagrada?

Poseban je doživljaj kada netko cijeni makar jedan dio tvog truda. Veliki dio rada učitelja ne ulazi u nikakve kategorije nagrađivanja, niti se vrednuje. No, taj dio rada je nagrađen pljeskom, pohvalom i sjajem u dječjim očima.

Je li ovo prvi put da ste dobili nagradu i koje ste projekte prijavili na ovaj natječaj?

Moj prvi susret s nekim oblikom nagrađivanja bio je u prosincu 2018. godine kada sam dobila nagradu za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja. Od pristiglih 398 radova među 100 najboljih izabran je i moj rad. To je bio pravi pozitivni šok koji je potaknuo niz promjena u mome radu. Dobila sam ponudu da budem dio tima Ministarstva znanosti i obrazovanja koji radi na implementaciji kurikularne reforme. Tada sam prvi put privremeno izašla iz nastave te poučavanje djece zamijenila edukacijama odraslih. Bio je to veliki izazov u kojem sam naučila puno o sebi, ali i sustavu. Imala prilike sudjelovati  i na izvrsnim edukacijama.
Nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika ove godine se dodjeljuje treći put. Prošle godine skupila sam hrabrosti za prijavu te dobila nagradu kao i ove godine.
Iza nagrade stoji veliki trud i rad. Snimala sam videolekcije za potrebe online nastave, objavila primjere dobre prakse, održala nekoliko predavanja na Županijskim stručnim vijećima, suatorica sam udžbenika i metodičkih materijala za glazbenu kulturu: Svijet glazbe 4, Svijet glazbe 8. Tu pridodajem rad na projektima, rad na unaprjeđenju rada škole te na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Kako je raditi u školi, posebno u ovim neoubičajenim vremenima?

U školi radim 22 godine i moram priznati da nikada nije bilo izazovnije. Ono što me posebno veseli u radu su razni glazbeni projekti koje sada zbog pandemije više ne možemo provoditi. Obožavala sam raditi na velikim projektima koji su obuhvaćali ponekad sve učenike viših razreda, a posebno zadovoljstvo su mjuzikli za koje smo kao škola dobili priznanja i nagrade.
Odlična organizacija i opremljenost škole, podrška kolega i ravnatelja te ugodna radna atmosfera potaknuli su me na realizaciju mnogobrojnih ideja te ostvarivanje sebe na različitim razinama unutar svoje profesije.

Recite nam malo više o sebi.

Rodom sam iz Senja što se vidi po mom pomalo vjetrovitom temperamentu. U Puli sam završila studij Glazbene kulture na Pedagoškom fakultetu. U OŠ Jože Šurana Višnjan zaposlila sam se 1999. godine. To je ujedno i moje prvo radno mjesto. S učenicima sam redovito sudjelovala u obilježavanju manifestacija na naše tri općine: Višnjana, Kaštelira i Vižinade.
Deset godina putovala sam iz Pule na posao, a sada trenutno živim u malom selu Jadruhi u Općini Vižinada.

Čestitamo prof. Pajdaš na predanom radu i uspjesima!

degustazione tar

TAR: Marende u DeguStazioneu od 18. listopada

Tar Foto Turistička zajednica Tar Vabriga crkva

TAR: Od prodaje zemljišta Općina “zaradila” više od 9,1 milijun kuna