in

TZ Vrsar osvojio nagradu za slasne amarete kojima čuva i vrednuje lokalnu gastronomiju

Mirjana Žiković i Klara Trošt Lesić na dodjeli nagrada Slow Food u Vodnjanu

U sklopu programa Noći muzeja večeras u Kući tradicija vodnjanskog Ekomuzeja dodijeljene su nagrade INTERNATURAL Slow Food Awardsa. Muzej Istrian de Dignan uključen je u međunarodnu Slow food zajednicu te je osnovao Slow food zajednicu za očuvanje poljoprivredno – prehrambene baštine Istre s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istre. Internatural nagrade se dodjeljuju najboljima u očuvanju, razvoju i promociji lokalne eno- gastro baštine.

Vrsaranski amareti – Foto TZ Vrsar

Među njima je Turistička zajednica općine Vrsar koja je osvojila nagradu za očuvanje, vrednovanje i promociju lokalne gastronomije. Kako su napisali u obrazloženju nagrade, Turistička zajednica općine Vrsar izvrstan je primjer vrednovanja lokalne tradicije. Primjer tome je spašavanje od zaborava i valoriziranje recepta za vrsaranske amarete, njihova promocija i uvrštavanje u turistički doživljaj mjesta. Vrsaranski amareti tradicionalna su poslastica vrsarskog područja. Na području Vrsara donedavno su se prostirale brojne plantaže lijeske pa su se i tradicionalni kolačići amareti pripremali s lješnjacima, za razliku od poznatije talijanske inačice, čiji je glavni sastojak badem. Amareti se brzo i lako pripremaju, a recept njihove pripreme otkrile su Nerina Štifanić i Karmen Pilat, prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Njihov je recept s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za pripremu vrsaranskih amareta, neizostavnog kolačića svih blagdanskih prigoda poput Božića, Uskrsa, vjenčanja ili rođendana. Recept kao i ostale posebnosti možete pogledati na stranicama TZ Vrsar.

Foto TZ Vrsar - S dodjele nagrada u Vodnjanu amareti
Foto TZ Vrsar – S dodjele nagrada u Vodnjanu

U sklopu programa Noći muzeja sudjelovali su TZ Vrsar i udruga Agrorovinj, također dobitnica nagrade i to za vrednovanje tradicionalne istarske supe. S organizatorima Antonje, najstarije izložbe vina u Istri, još 2013. osmislili su Festival istarske supe. Također, u suradnji s udrugom FARO11 razvili su Supa box – originalni suvenir s receptom i svim potrebnim sastojcima za pripremu istarske supe.

Foto TZ Vrsar - S dodjele nagrada u Vodnjanu
Foto TZ Vrsar – S dodjele nagrada u Vodnjanu – Mirjana Žiković i Klara Trošt Lesić

Za posjetitelje Noći muzeja predstavnici Vrsara izrađivali su svoje amarete, a zatim su Rovinjci pripremali tradicionalnu istarska supa čije je umijeće pripreme u procesu zaštite zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Foto TZ Vrsar - S dodjele nagrada u Vodnjanu
Foto TZ Vrsar – S dodjele nagrada u Vodnjanu

Boris Miletić i Predrag Pliško - Foto Općina Marčana

Župan u Marčani – O gradnji nove škole, dogradnji u Krnici, obnovi cesta…

Lenka Šajina na dodjeli nagrada u Vodnjanu

LENKA ŠAJINA osvojila nagradu za promociju lokalnih tradicija