in

U Barbanu održana Mala smotra folklora Istarske županije

Folklorno društvo Pazin

U subotu, 18.06.2022., nakon dvije pandemijske godine  u Barbanu je uspješno održana 6. Mala smotra  folklora Istarske županije.

KUD Barban
KUD Barban

Svečanim mimohodom  stigli su mali folkloraši  na Barbansku placu i to Folklorno društvo Pazin, KUD „Mate Balota“ Rakalj, Mala folklorna skupina „Rapčići“ Žminj (gosti) i naravno domaćini KUD- Barban.

Oko 80 članova zajedno sa njihovim vrijednim voditeljima pokazalo je želju za očuvanjem tradicije, jednostavno želju, DA SE KORENJE NAŠE NE ZATARE.

Rapčići iz Žminja
Rapčići iz Žminja

Program je bio jako lijep i vrlo bogat obzirom da nije bilo puno KUD-ova.

Folklorno društvo Pazin predstavilo se s tri plesa: rašpa, promjena i sette passi, sa kantom , Ne zna Tone, te sa dvije recitacije Ča da rečen i Tone balone.

Članovi KUD-a „Mate BalotaRakalj lijepo su otplesali  dva puta balun sa dvije grupe.

Mala folklorna skupina „Rapčići“ iz Žminja bili su ove godine naši dragi gosti, te otplesali balun i rašpu, potom su govorili  stihove na žminjskoj čakavštini.

Domaćini iz KUD-a Barban otvorili su smotru mantinjadom, zakantali kante: Jedne noći, Mila moja imaš kadi koga i Majka Maru priko mora dala. Čuli smo također svirku na mišnice, svirku na mih  a mlade pjesnikinje i članice recitatorske sekcije  KUD-a Barban govorile su svoje stihove i stihove drugih pjesnika iz 11. zbirke pjesama Beside u jatu.

Plesači su otplesali Balo de kušin popraćen sa prigodnim riječima naše užance.

Izvođače je pratila i Prosudbena Komisija  od tri člana: Nevia Kožljan,  Davor Zović i  Josip Percan koji su prenijeli voditeljima svoja zapažanja, pohvale i primjedbe a sve u cilju pozitive za buduće smotre.

Program je vodila mlada Nina Vale.

Organizator je KUD Barban, a suorganizatori Općina Barban i TZ Općine Barban, priopćeno je iz TZ-a Barban.

Foto TZ Barban

Foto TZ Marčana - Arhiv 2021.

TZ Marčana organizira u petak KRNIČKE ĐIRE zgoru, zdolu i miće

Foto Općina Marčana

MARČANA: Prijem za najuspješnije učenike OŠ Vladimir Nazor Krnica