in

U Kaštelir se vraća Okarina Fest – Sufinancira ga Hrvatsko društvo skladatelja

Arhiv - Foto Ester Diklić

Peta po redu međunarodna manifestacija, odnosno festival pod nazivom „Okarina Fest ’22“ održat će se u Kašteliru u petak, 23. travnja, te se time vraća nakon nekoliko godina neodržavanja.

Ovom jedinstvenom manifestacijom, koja je do sada imala međunarodni značaj, želi se okupiti izvođače, odnosno svirače koji sviraju na tom tradicijskom instrumentu te potaknuti mlade na upoznavanje ovog starinskog sviranja.
Festivalom se želi ukazati na potrebu za očuvanjem običaja sviranja na tradicijskim instrumentima te sačuvati i prikazati našu povijesnu kulturnu baštinu, odnosno instrument okarinu, koja se nekad svirala i na području Kaštelira. Inače, sviranje na tom poznatom tradicijskom instrumentu otkrio je etnomuzikolog Branislav Ostojić pišući knjigu o povijesnom razvoju glazbe na ovim prostorima. Otkriće je Ostojića potaknulo da započne s organiziranjem susreta svirača, koji su dosad održani uspješno četiri puta, a na njima je dosad nastupilo 40-tak svirača iz Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a većina svirača koji su nastupili su bili sa područja Istre.

5. Okarina fest održat će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, od kojeg je Općina Kaštelir-Labinci na natječaju dobila 5.000 kuna za sufinanciranje troškova organizacije.

Potvrdio nam je to načelnik Đulijano Petrović, dodavši da se danas u praksi rijetko može čuti sviranje na ovom malom instrumentu, a njihov festival želi očuvati ovu tradiciju. Putem festivala će se uz istraživački rad na terenu, odnosnu na području Istre uspjeti sačuvati i revalorizirati taj vid nematerijalne kulture. Na taj način bi mlađi naraštaji upoznali tu vrstu glazbala kojeg su koristili nekadašnji svirači.

U toku su i pripreme za održavanje male škole sviranja okarine, koju će za sada polaziti nekolicina osnovaca koji će na temu okarine i crtati likovne radove. Ukoliko postoje zainteresirani svirači, koji bi htjeli naučiti svirati okarinu ili bi nastupili na festivalu, mogu se prijaviti organizatorima, odnosno općini ili etnomuzikologu Ostojiću.

Foto Pavel Danilyuk za Pexels - Ilustracija maske djeca škola učionica učenici

Fuchs: Ukidaju se maske u učionicama

Foto Općina Žminj

Opasno raskrižje ŽMINJU ide u povijest: Uskoro u prometu novi kružni tok kod Kalvarije