in

U Kašteliru obilježen Svjetski dan turizma uz degustaciju domaćih proizvoda

Svjetski dan turizma u Kašteliru - Foto Tanja Kocijančić

U subotu 30. rujna u Kašteliru je svečano obilježen Svjetski dan turizma, a tom su prilikom svi mogli besplatno degustirati proizvode lokalnih OPG-ova. Degustacija je upriličena ispred kaštelirske Butige, jedinstvene prodavaonice u kojoj se delicije proizvođača kaštelirskog kraja mogu kupiti cijelu godinu. Obilježavanju ovog važnog dana prisustvovali su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, istarski župan Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istre Enio Pinzan, te brojni drugi uzvanici i gosti, ali i posjetitelji.

– Neka Svjetski dan turizma bude prilika za istinsku zahvalnost prema svim posjetiteljima koji su otkrili ljepotu našeg predivnog kraja. Naša zajednica ponosna je na svoju bogatu kulturnu baštinu, prekrasnu prirodu i srdačne ljude koji svakodnevno doprinose raznolikom iskustvu naših gostiju. Kroz očuvanje naše baštine i održiv ruralni razvoj, obećavamo da ćemo i dalje biti topao i gostoljubiv dom za sve goste koji nam dođu, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Đulijano Petrović.

Svjetski dan turizma u Kašteliru - Foto Tanja Kocijančić 30-9-2023
Svjetski dan turizma u Kašteliru – Foto Tanja Kocijančić

Na degustacijski stol svoje su proizvode stavili Vinarija Cossetto, OPG Radoš, OPG Beaković, OPG Edi Brčić, Brandystra i Count’s drinks, pa su svi mogli kušati vrhunska vina, maslinova ulja, rakije, likere i soft premium craft pića. Kao središnje mjesto zbivanja odabrana je prodavaonica Butiga koja je i osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis s ciljem da se snažno podupire rad lokalnih OPG-ova čiji su proizvodi nadaleko poznati, i na čemu, među ostalim, Kaštelir i Labinci grade svoju prepoznatljivost. Tomu u prilog ide činjenica da se od 1500 stanovnika koji žive na području ove općine više od polovine njih bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje, a kako se već isticalo, Butiga nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje će oživjeti kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca. 

– Koncept koji smo zajedno svojedobno osmislili kako bismo dali vjetar u leđa svim vrijednim proizvođačima našeg kraja pokazuje izvrsne rezultate. Iznimno sam zadovoljan kvalitetnom i produktivnom suradnjom svih sektora koji su uključeni u aktivnosti kojima se podržava lokalna proizvodnja i ruralni turizam, istaknuo je Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis.

Svjetski dan turizma u Kašteliru - Foto Tanja Kocijančić
Svjetski dan turizma u Kašteliru – Foto Tanja Kocijančić

Prodavaonica Butiga je osnovana s ciljem da se lokalni proizvođači udruže te da vrhunski proizvodi ovog kraja budu svima dostupni cijelu godinu, na novi i drugačiji način. Projekt podržava “Zero kilometer” koncept koji podrazumijeva spoj zdrave hrane i društvene odgovornosti. Cilj mu je smanjenje udaljenosti između proizvođača i konzumenata jer se na taj način ujedno smanjuju negativni efekti masovne proizvodnje te čuvaju priroda i bioraznolikost. 

– Veoma me veseli što smo se nakon uspješnog ovogodišnjeg izdanja Friday Tastinga ponovo okupili ispred Butige zajedno s našim OPG-ovima. Za posjetitelje smo pripremili razne degustacije maslinovog ulja, vina, gina, rakije, likere i soft premium craft pića. Naša turistička destinacija razvija svoj identitet sukladno svojim specifičnostima, a sve kroz uključivanje mještana. S obzirom da se ovdje više od polovine stanovnika bavi domaćom proizvodnjom, ovakva vrsta turističke ponude gdje se spajaju poljoprivreda i turizam, logičan je slijed. Svakako ćemo uz podršku naših OPG-ova i dalje organizirati ovakve degustacije i prezentacije – naglasila je Linda Grebac, direktorica Turističke zajednice Kaštelir-Labinci.

Važan dio identiteta ove općine svakako je već spomenuti održivi turizam, pa valja podsjetiti na činjenicu da je Općina Kaštelir-Labinci u prosincu 2020. godine ušla u Mrežu najboljih turističkih sela na svijetu prema UNWTO-u. Od tada razmjenjuju dobre prakse s drugim selima iz raznih država te se kontinuirano educiraju o tomu kako izgraditi status jedinstvene destinacije ruralnog održivog turizma, što je svakako vidljivo i u praksi. Način na koji se podržavaju lokalni proizvođači, uključujući i prodavaonicu Butiga, pokazatelj su da Kaštelir i Labinci idu u najboljem mogućem smjeru. 

Cijelu fotogaleriju s ovog događaja pogledajte na našoj Facebook stranici na linku:

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid02v9gbXjSpNx5eW13snYDMmtKodQaP8oF2oLtsPnSwGvQXd2rTLTsfJFNf3CJfh9wol

Foto Grad Poreč - 19. državno prvenstvo u oranju

POREČ: Državno prvenstvo u oranju izazvalo veliki interes publike

Utrka u čast preminulom policajcu Ivanu Todoriću - Foto PU istarska

Istra: Održana humanitarna utrka policajaca i građana 3. Memorijal Ivana Todorića