in

U Momjanu predavanje poznatog arhitekta Krešimira Rogine u Kući kaštela

Foto POU Buje

Predavanje u petak 19/04/2024 u 20h. Kuća istarskih kaštela, Trg Sv. Martina Momjan 

Projekt Kuće kaštela potpisuje arhitektonski studio Penezić & Rogina Architects. Profesor Krešimir Rogina će u petak, 19. travnja u 20 sati, u Kući kaštela u Momjanu održati predavanje pod naslovom: „PROSTOR/NOST – arhitektovo osnovno sredstvo izražavanja“.

Arhitektura je medij kao svaki drugi, no njezina je specifičnost bavljenje praznim a ne punim. Zato je više nego začuđujuće da pojam prostora tek nedavno ulazi u definiciju arhitekture. Od “znanosti i umjetnosti projektiranja i građenja” preko “zamrznute glazbe” i “vješte, stroge i veličanstvene igra volumena pod svjetlom” pa sve do one koja “kroz prirodnu izobliku vremena, mjesta i intervala stvara korisne društvene uvjete koji su se do sada smatrali nemogućima”. Prostora što bi se reklo “ni za lijek”!? Tek početkom milenija profesor s La Sapienze, karizmatični Antonino Saggio ustvđuje da je ondašnja/današnja arhitektura “igra digitalnih informacija U PROSTORU” – aleluja! Ja je definiram kao S(A)VJESNO DJELOVANJE U/O PROSTORU MULTIVERSA.

Krešimir Rogina pozvati je hrvatski djelatni arhitekt, teoretičar i publicist s međunarodnim renomeom. Sedam puta osvaja nagrade na natječajima u Japanu, četiri puta izlaže na Venecijanskom bijenalu, autor je ikoničkih zdanja od Plivališta Mladost u Zagrebu do Lanterne/svjetionika prijateljstva u Tokamachiju u Japanu. Predavač je i gostujući profesor na više međunarodnih sveučilišta te osnivač i dugogodišnji voditelj Ljetne škole arhitekture u Grožnjanu. Dobitnik je niza strukovnih i društvenih nagrada i priznanja te član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Autor će svima pokloniti svoje najnovije knjige KVADRIMPENDIJ DOKTORA HERENOWA • SVESADITU • JEDAN/JEDAN.

loris poreč

POREČKI SINDAKO IDE U SABOR: Ovo je izjava Lorisa Peršurića, koji je mandat osvojio zahvaljujući velikoj podršci birača

novigrad

NOVIGRAD: Za Dan planeta Zemlje SRK Erik Radin organizira akciju čišćenja podmorja