in

POREČKI SINDAKO IDE U SABOR: Ovo je izjava Lorisa Peršurića, koji je mandat osvojio zahvaljujući velikoj podršci birača

Foto IDS - Loris Peršurić

-Od srca vam hvala na velikoj podršci i vašim preferencijalnim glasovima, njih čak 4.065. Zahvaljujući svima vama, dobio sam priliku zastupati naš Poreč i Istru. Ovakav rezultat je za mene velika čast, ali i velika obaveza, jer želim opravdati vaše povjerenje. I kao i u svemu što radim, znajte da ću dati 100% od sebe za boljitak svih nas i naše Istre, kaže gradonačelnik Poreča na svojoj Facebook stranici koji zahvaljujući podršci građana ulazi u Sabor.

IDS je u Istri najveću potporu dobio upravo u Poreču gdje je osvojio 39,43 posto. Da su porečki birači vjerni IDS-u govori podatak da su svom gradonačelniku Loris Peršuriću dali ogromnih 73,92 posto preferencijalnih glasova, pa će zahvaljujući tome ući u Sabor. Naime, Peršurić je bio 4. na listi i ne bi prošao u Sabor da nije toliko ljudi zaokružilo broj baš ispred njegovog imena. Za dlaku je tako „prešišao“ drugog na listi, Darija Vasilića iz PGS-a, koji tako ne ulazi u Sabor. Vasilić je osvojio ukupno 12,32 posto preferencijalnih glasova, a porečki gradonačelnik 12,42 posto. Razlika je ravno 32 glasa u korist Porečana.

Peršurić je tako preskočio i trećeg na listi, labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića, koji je dobio 6,96 posto preferencijalnih glasova. Predsjednik istarskog IDS-a Dalibor Paus prvi je s 16,32 posto preferencijalnih glasova ili 5,343. On bio u Sabor ionako ušao jer je bio prvi na listi.

Podsjetimo da je IDS imao dosad tri saborska mandata, a sada će ih imati dva (Paus i Peršurić).

Zanimljivo da se podrška birača u Poreču poklapa s lokalnim izborima u svibnju 2021. kada je Peršurić osvojio 4.969 glasova ili 74,58%.

Što se cijele 8. izborne jedinice tiče, SDP-ova koalicija Rijeke pravde s 33,36 posto glasova dobila je 6 mandata, HDZ s 21,28 posto glasova osigurao je četiri mandata, a IDS dva s osvojenih 15,92 posto glasova. Možemo! ima jedan mandat s 10,24 posto glasova, isto kao i Mostova koalicija za koju je glasalo 5,71 posto birača.

Anteo Milos i Katarina Nemet - Foto IDS

Novigrad na izborima imao čak dva kandidata za Sabor. Evo koliko su glasova dobili

krešimir rogina kaštel buje kuća kaštela momjan

U Momjanu predavanje poznatog arhitekta Krešimira Rogine u Kući kaštela