in

U porečkom Domu za starije gostovala Elena Uljančić – O povijesti i vodama, lokvama, šternama, izvorima…

Foto Dom za starije i nemoćne osobe Poreč

U Domu za starije i nemoćne osobe Poreč gostovala je danas dr.sc. Elena Uljančić, autorica  knjige “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča”. Autorica je na zanimljiv i uključiv način prezentirala rezultate opsežnih istraživanja vezanih uz temu vode na Poreštini.  

Foto Dom za starije i nemoćne osobe Poreč
Foto Dom za starije i nemoćne osobe Poreč

Navodeći korisnike Doma da se prisjete svog djetinjstva i mladosti vezano uz korištenje vode,  njezinog skladištenja i transporta, razvila se zanimljiva diskusija o velikoj  promjeni u načinu života koja se desila u samo jednoj generaciji koja u svom iskustvu baštini potpuno drugačiji način korištenja i opskrbe vodom kao jednim od osnovnih resursa za život u vodom siromašnom mediteranskom području.  

Autorica je korisnike podsjetila na brojne cisterne – šterne, bunare, lokve i izvore na području našeg grada i okolice, dok su se korisnici prisjećali načina na koje se voda koristila u domaćinstvu, pranja rublja lugom ili lužinom kao i ručnika od konoplje kojim su se brisali, što je danas nepoznato mlađim generacijama.

U ime korisnika autorici se zahvalila ravnateljica Doma Sandra Ćakić Kuhar te joj je uručila prigodni cvjetni buket koji su izradili korisnici na svojim radionicama.

Foto Dom za starije i nemoćne osobe Poreč
Foto Dom za starije i nemoćne osobe Poreč

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda: 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč

Rušnjak - Foto Grad Poreč

U nedjelju, 30. srpnja susret na Rušnjaku – Obilježava se 80 godina od odlaska partizana s Poreštine u NOB

Ribarska fešta 2022. - Foto TZ Funtana

Ribarska fešta u Funtani u petak donosi obilje zabave za male i velike. Pa čak i gusare!