in

U špicu turističke sezone Novigrad zakoračio s bogatim programom za sve uzraste

Foto TZ Novigrad

Bogat i sadržajan kalendar događanja za sve ukuse i generacije

Nakon sadržajnog i nizom manifestacija ispunjenog lipnja, bogat i sadržajan program za sve generacije i različite ukuse novigradska Turistička zajednica u suradnji sa CMIK-om, novigradskim Centrom za manifestacije i kulturu, pripremila je i u nastavku ljeta, u srpnju i kolovozu. 

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Brojni sadržaji raspoređeni su tijekom gotovo čitavog tjedna, kako bi u što većoj mjeri animirali ovdašnje goste, ali i dodatno privukli u Novigrad i druge posjetitelje. Program je dijelom osmišljen po principu repetitivnih događanja određenih dana u tjednu. Srijeda je tako rezervirana za Glazbu na svakom kutku i mediteranski glazbeni ugođaj u okviru kojega melodije uličnih glazbenika – od zborova i vokalnih skupina do manjih sastava različitih glazbenih izričaja – dopiru s različitih „kantuna“ starogradske jezgre. Subotnje večeri u pravilu su rezervirane za odličnu zabavu na Velikom trgu uz Piazza Grande Music Nights i nastupe bendova koji će zasigurno dobro zabaviti i rasplesati publiku. Nedjelja je dan za najmlađe, ali i cijele obitelji, koji će na svoje doći raznovrsnim animacijskim programom uličnih umjetnika i zabavljača, akrobata, cirkusanata, žonglera… Kids’ day nedjeljom zapravo je umanjena verzija vrlo uspješnog i popularnog Festivala uličnih čarobnjaka Čarobni NoviGrad, koji se sredinom lipnja održava u našem gradu.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

U srpnju su četvrtkom na rasporedu projekcije filmskih hitova u kino sali novigradskog CMIK-a, a ljubitelji filmova na svoje će doći tijekom srpnja i kolovoza u još nekoliko termina petkom, kada će u sedmoj umjetnosti moći uživati i pod vedrim nebom – Movie nights u ljetnom kinu CMIK-a. Dva su petka u srpnju te dva četvrtka u kolovozu  rezervirana i za glazbene poslastice u Prolazu Boška Petrovića, znanom i kao Jazz Corner of Istria. Ovaj će dražesni trgić ugostiti ciklus koncerata pod nazivom Live@Jazz corner, no osim jazza bit će tu i drugih srodnih odnosno bliskih glazbenih pravaca, kojima je glavna nit vodilja da su prvenstveno namijenjeni glazbenim sladokuscima i ljubiteljima dobre i kvalitetne glazbe. 

„Riječ je ljetnom konceptu događanja koja se održavaju u vrijeme špice turističke sezone, s ciljem podizanja imidža Novigrada kao grada doživljaja sa sadržajima namijenjenima svim uzrastima i različitim interesima posjetitelja. Ovaj koncept proizašao je iz zaključaka s održanih radionica koje su okupile predstavnike turističkih djelatnosti te se bazira na repetitivnosti sadržaja koji su se pokazali uspješnima (Večer uličnih čarobnjaka, jazz večeri, projekcije filmova, tribute koncerti itd). Cilj ovog programa je povećati vidljivost i kvalitetu turističke ponude Novigrada kroz objedinjavanje i promociju svih ljetnih događanja uz jedinstveni krovni naziv – Stars’n’Town, vizualno atraktivno rješenje po uzoru na novi brend destinacije, u kojemu je gotovo svako slovo prikazano drugom bojom i dizajnirano da bude povezano s prepoznatljivim arhitektonskim karakteristikama grada, a upućuje na ljetna događanja koje se izvode pod zvjezdanim nebom, odnosno na otvorenom“, izjavila je direktorica TZG-a Vesna Ferenac. 

U srpnju još možemo izdvojiti ovogodišnje izdanje Wine, food & beer festa „Che gusto!“, tradicionalne manifestacije na kojoj će se ljubitelji dobre hrane i pića u atriju novigradske zajednice Talijana družiti s proizvođačima iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Tu je i Istria Folk fest, međunarodni festival folklora, kojeg će novigradski Veliki trg ugostiti u tri navrata, dvije večeri u srpnju i jednom u kolovozu. 

Astro party Lunasa i ove će godine u centar povijesne jezgre donijeti dašak romantike i mistike, te uobičajene sadržaje – od klasičnog koncerta uz zalazak sunca, preko znanstveno-popularnih predavanja u znaku astronomije, mistike i mitologije, sve do dječjih predstava, scenskih performansa i glazbenih nastupa. Sve to Lunasa će i ove godine začiniti posebnom atmosferom uz ugašenu javnu rasvjetu, svjetlo baklji i svjećica te impozantnu video projekciju na gradskom zvoniku.

Poseban doživljaj bit će i koncerti u jedinstvenom ambijentu gradske lože, jedine u Istri smještene tik uz more, koja će u dva navrata, u srpnju i kolovozu, ugostiti primjerene glazbene sadržaje, od opernih arija uz pratnju klavira do nastupa flaute i gitare.     

Kolovoz donosi tradicionalni sajam hrvatskih proizvođača pod nazivom Domaće je najbolje, a kraj ovog mjeseca uobičajeno će biti u znaku proslave dana grada i gradskog zaštitnika Svetog Pelagija. Tim povodom i ove godine priredit će se bogat višednevni program u znaku zabave, glazbe, kulture, sporta i gastronomije, od 25. do 28. kolovoza. Cijela će starogradska jezgra tih dana biti mjestom dobre zabave i feštarske atmosfere, uz čak tri glazbene pozornice, 15-ak izvođača, gastronomsku ponudu duž cijele gradske rive te mnoge druge sadržaje koji će uistinu biti dostojan grand finale intenzivnog ljetnog programa događanja.

No, priča tu ne prestaje, jer zanimljivih događanja ima i u nastavku ljeta odnosno jeseni, u rujnu, pa i tijekom listopada… Bit će ovo još jedno dugo i toplo, ali u novigradskom slučaju i sadržajno i zanimljivo ljeto! Više o novigradskom ljetnom kalendaru događanja doznajte na mrežnim sranicama www.coloursofistria.com te na Facebook stranici Visit Novigrad Cittanova. 

Izvor TZ Novigrad

Foto Istarska županija

Dugotrajna suša: Prati se situacija s vodoopskrbom u Istri jer je sustav preopterećen

Foto TZ Žminj

„Armonike Zad kaštela”: U Žminj se vratio armonikin pir!