in

„Armonike Zad kaštela”: U Žminj se vratio armonikin pir!

Foto TZ Žminj

Četrdesetak samoukih harmonikaša iz cijele Istre i susjedne Slovenije nastupilo je na 26. žminjskom susretu „Armonike Zad kaštela”, a trosatni koncert pratio je rekordni broj posjetitelja koji su dupkom ispunili terasu najljepše ljetne pozornice središnje Istre. Ovaj tradicionalni susret utemeljio je 1993. godine etnomuzikolog Renato Pernić, i od tada se svake godine sredinom srpnja Zad kaštela okupljaju samouki harmonikaši koji inače sviraju po feštama, svadbama, zabavama, rođendanima ili samo za svoju dušu.

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Odlična posjećenost i svakog dosadašnjeg, ali posebno ovogodišnjeg susreta „Armonike Zad kaštela” potvrđuju da je i brojnoj publici ovakva svirka melem za dušu, a nakon dvogodišnje korona-pauze i izvođači i publika zaželjeli su se ovakvih glazbenih druženja pa se aplauzi ni na ovome u Žminju nisu štedjeli.​

Glazbenike i mnogobrojnu publiku su na početku susreta pozdravili žminjski načelnik Željko Plavčić i uz dobrodošlicu im poželio „uživanje u melosu koji svi volimo”; direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina podsjetila je da je manifestacija „Armonike Zad kaštela” 2018. godine dobila turističku nagradu „Simply the best” u kategoriji „Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja” pa je tim više vrijedno vratiti ju u život nakon dvije godine; a umjetnički voditelj susreta Daniele Pernić, koji je brigu o nastavljanju istarskih glazbenih tradicija preuzeo od oca Renata Pernića, izrazio je posebno zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih mladih izvođača.

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

„Mnogo je mladih na ovom susretu pa možemo reći da na mladima ostaju harmonike, ali ne smijemo zaboraviti ni izvođače koji su započeli ovaj ‘armonikin pir’ a sada ne mogu svirati ili nisu više među nama”, rekao je Daniele Pernić.​

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Program je nadahnuto vodila Dorina Tikvicki, dugogodišnja voditeljica ovog susreta, a njezino poznavanje repertoara, ugleda i značaja svakog izvođača pridonijelo je živahnoj interakciji s publikom te ležernoj i duhovitoj atmosferi cijele večeri. U uvodnom dijelu programa nastupila su djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići s čakavskim recitacijama i plesanjem baluna, te učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana koji su pokazali kako znaju svirati, pjevati i plesati ‘po domaće’.​

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

U glavnom programu nastupilo je četrdeset harmonikaša, a među njima i troje jubilaraca koji su za okrugli broj nastupa na susretu „Armonike Zad kaštela” i prigodno nagrađeni, ručno izrađenim keramičkim satom u obliku Istre: Mauro Jačić za 25 nastupa, Stanko Marušić za 20 i Boris Škrinjar za 15 nastupa u Žminju.

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Publika je posebno toplo pozdravila najstarijeg svirača na ovom susretu, 87-godišnjeg Lucijana Jerončića, koji je dosad u Žminju nastupio 24 puta pa će dogodine dobiti i jubilarnu nagradu. No, zajedno s veteranima na pozornici su se nizali i mladi svirači, njih čak 12 nastupilo je po prvi puta, a najmlađi među njima bili su Matija Vitulić i Luka Hek koji imaju samo 9 godina. I mladih je harmonikašica sve više, pa se ove godine bilježe prvi nastupi Lucije Božac i Monike Lovrinić.

Većina mladih svirača svirati je naučila od Enisa Krizmana, koji je i sam prvi puta nastupio u Žminju 2004. godine, nastavio svirati i kasnije, ali i poučavati mlađe.​Nizali su se na žminjskoj pozornici zvuci baluna, rašpi, šetepaši, polki i valcera, dalmatinske i slovenske popularne melodije, stari šlageri i evergreeni, a na kraju su, prema staroj tradiciji ovog susreta, svi svirači zajedno zasvirali „La mula di Parenzo”.

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Oduševljena publika je tražila još, pa su zaigrani glazbenici odsvirali još dvije dodatne pjesme za kraj, i sudeći po raspoloženju kako svirača, tako i publike, svima je neizmjerno drago što se tradicija harmonikaškog okupljanja, ili kako bi rekao Daniele Pernić „armonikin pir”, vratila u Žminj, pa će susret Zad kaštela dogodine zasigurno biti još bogatiji i masovniji, priopćeno je iz TZ-a Žminj.

Foto TZ Novigrad

U špicu turističke sezone Novigrad zakoračio s bogatim programom za sve uzraste

Foto DVD Novigrad - Nakon požara na Antenalu

POŽAR NA ANTENALU – Policija dovršila očevid. Evo što je utvrdila