in

U Stranićima gdje je FIKSNA KAMERA za nadzor brzine ipak niknule ploče s UPOZORENJEM

Foto Tanja Kocijančić

Kada smo proljetos objavili članak o MUP-ovim fiksnim kamerama, postavljenih na 122 lokacije po Hrvatskoj, koje su nabavljene prvenstveno s ciljem nadzora brzine kretanja vozila, ali i drugih prekršaja, mnogi su se žalili jer nije nigdje bilo prometnih znakova s obavijesti da se tamo nalaze.

Međutim, u Stranićima kod Poreča primijetili smo da su ovih dana postavljene dvije ploče, po jedna sa svake strane, koje upozoravaju da se na toj lokaciji mjeri brzina.

Kada smo u svibnju ove godine pitali Policijsku upravu istarsku zašto nisu postavljene obavijesti kako bi se vozače upozorilo da uspore, odgovoreno je da to nisu obavezni.

Jučer nam je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović odgovorila slično: „Vezano za upit o postavljanju prometnih znakova obavijesti na lokacijama na kojima se brzina nadzire fiksnim uređajima za nadzor brzine kretanja vozila, izvješćujemo da ne postoji obveza postavljanja takve vrste prometne signalizacije na mjestima gdje su postavljene kamere. Isto tako ne postoje ni zapreke za postavljanjem prometne signalizacije. Naglašavamo da je uređenje prometa te postavljanje prometne signalizacije u nadležnosti upravitelja cesta, pa tako i odluka o postavljanju znakova obavijesti.“

Drugim riječima, MUP ih nije postavio, nego je to očito učinila Županijska uprava za ceste iz koje ćemo naknadno dobiti odgovor gdje su ploče sve postavljene, bar na dionicama koje su u njihovoj nadležnosti.

Fiksne kamere se na području Poreča nalaze u Stranićima i Kadumima, a u Istri ih ukupno ima osam.

Policija je prije nekoliko mjeseci naglasila da njihovim pravilnicima nije propisana obaveza postavljanja znakova upozorenja, odnosno da su o mjestima postavljenih kamera izvijestili javnost putem sredstava javnog priopćavanja, tiskanih i elektroničkih. K tome, redovito se i informacije o radarima objavljuju na HAK-ovim stranicama koje prenose mediji.   

Podsjetimo, uz prekršaje ograničenja brzine, tim se kamerama mogu evidentirati i sankcionirati i neki drugi prometni prekršaji, kao što su korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kretanje u pogrešnom smjeru, nepropisno pretjecanje, kretanje izvan prometnice, kretanje po nogostupu i drugo.

Nakon što se uređajem utvrdi prekršaj, sistemom automatizma se podaci povezuju sa sustavom evidencija MUP-a  te će, ovisno o dinamici prekršajnog postupka, obavijesti o počinjem prekršaju biti poslane počiniteljima prekršaja na kućnu adresu.  

Koliko nam je poznato, već je dosta vozača na Poreštini i dobilo kazne na kućnu adresu, najčešće zbog prekoračenja brzine.

Fiksne kamere toleriraju manja prekoračenje određene brzine kroz sigurnosnu razliku. Naime, prema Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu, definirana je kao vrijednost brzine izražene u km/h ili postotak koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine, odnosno, mjerne metode. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine vozila za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto. 

Kamere mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice iz zemalja Europske unije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore. Za odabir lokacija presudni su bili, objasnili su iz MUP-a, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom.

Fiksne kamere snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera. Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe iznimno niske i iznimno visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.

Poreč je grad koji MIRIŠE NA JOŠ: Edukacija za edukatore u projektu EKOSFERA

TAR: MONIKA ZUPRIĆ 25. rujna predstavlja svoju prvu knjigu “Nevidljivi žig – Nezakonita djeca Tara, Vabrige i Frate u 18. i 19. stoljeću”