in

U subotu u Kanfanaru 33. Jakovlja i Smotra istarskih volova. Birat će se najlješi, najteži i najposlušniji

Foto TZ Kanfanar

Smotra istarskih volova je manifestacija na kojoj će se po 33. put za redom birati najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Četrnaest uzgajivača (20 iz Istre i jedan s otoka Krka) predstavit će 21 vola koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom započeti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg. Smotra započinje u subotu, 29. srpnja 2023. godine u 18 sati u Parku istarskog vola u Kanfanaru.

Stručna će komisija procjenjuje ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnina, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije.

Svake godine obaraju se rekordi prošlogodišnjih u težini, pa je tako 2022. najteži vol na Smotri težio 1.421 kg što opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.

Nakon Smotre (defilea volova), oko 18:30 sati održat će se izrada milenijske fotografije Šime Strikomana u obliku boškarina.

Od 16 sati lokalni obrtnici predstaviti će svoje domaće proizvode i stare zanate na Sajmu u sklopu manifestacije. Za završetak u 21 sat koncert će održati grupa Vigor.

Istarski vol – boškarin je autohtona životinja – najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Boškarin je autohtona, visoko ugrožena i zaštićena pasmina goveda, a Općina Kanfanar kroz ovu manifestaciju potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine. Ove su životinje nekad su pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u istarskim selima, a danas su simbol Istre.

Fotografije Bina Istra

Do probijanja druge cijevi tunela Učka još samo 500 metara. Evo koliko će trajati putovanje od Zagreba do Pule

Foto TZ Vižinada

Vinske večeri ponedjeljkom u Vižinadi nude najbolja vina i pršute