in

Do probijanja druge cijevi tunela Učka još samo 500 metara. Evo koliko će trajati putovanje od Zagreba do Pule

Fotografije Bina Istra

Nakon probijanja nove cijevi u rujnu, slijedi i obnova postojećeg tunela

Novi list objavio je intervju s Dariom Silićem, direktorom Bina Istre, koncesionarom Istarskog ipsilona.

Fotografije Bina Istra
Fotografije Bina Istra

Bina Istra dodatnim mjerama i ulaganjima radi na smanjivanju prometnih nesreća. Tako akcije poput edukacija i sponzoriranje cestarine autoklubovima za mlade vozače, informiranje vozača o radovima, prometna signalizacija s desetinama djelatnika na stazama i ophodarima, ulaganje u izvanredno održavanje autoceste i tunela od više od tri milijuna eura godišnje tome izrazito doprinose.

Dupliranje tunela Učka i gradnja nove cijevi s 24 međuspoja će definitivno biti najvažnija investicija Bina Istre u povećanju sigurnosti prometovanja postojećom cijevi tunela Učka koja nema izlaze za nuždu te ćemo ulaganjem u novu cijev te obnovu postojeće cijevi tunela Učka postići potpuno usklađenost s EU direktivom o sigurnosti prometovanja dugim tunelima u EU iz 2004 godine.

Fotografije Bina Istra
Fotografije Bina Istra

Kako napreduju radovi na probijanju tunela, koliko je graditeljima još preostalo do probijanja nove tunelske cijevi?

– Izgradnja dionice Vranja – tunel Učka/portal Kvarner s odmorištem Kvarner, uključujući i drugu cijev tunela Učka, u cilju njezine dopune na puni profil započela je u prosincu 2020. godine, a njezino puštanje u promet očekuje se polovinom 2024. godine. Mogu reći da radovi napreduju zadanom dinamikom, te je trenutno realizirano 90 posto iskopa, odnosno 5.053 metara od ukupno 5.630 metara. Iskopano je i 20 poprečnih prolaza od ukupno 24 projektirana.

Fotografije Bina Istra
Fotografije Bina Istra

Izgradnjom poprečnih prolaza bit će udovoljeno zahtjevu Direktive 2004/54/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o minimalnim sigurnosnim zahtjevima za tunele u transeuropskoj cestovnoj mreži za osiguravanje izlaza za slučaj opasnosti što omogućuje korisnicima tunela napuštanje tunela bez svojih vozila i dolaženje do sigurnog mjesta u slučaju nesreće ili požara te pružaju također pješački pristup do tunela za hitne službe.

Istovremeno s iskopom izvode se i radovi na betoniranju sekundarne tunelske obloge. Očekujemo da će proboj druge cijevi tunela Učka biti tijekom rujna, za manje od tri mjeseca. Svakako ovu prognozu treba uzeti u obzir pod pretpostavkom da se ne pojave zbilja ozbiljne, nepredvidive geološke okolnosti tijekom preostale duljine iskopa.

Fotografije Bina Istra
Fotografije Bina Istra

Nakon probijanja, slijedi i opremanje tunela, koliko će ono potrajati i kada će prvi automobili proći novom cijevi?

– Opremanje nove cijevi tunela najsuvremenijim sigurnosnim sustavima senzorike, ventilacije, protupožarne zaštite, nadzora i upravljanja prometa, komunikacija, signalizacije i drugom opremom predviđeno je izvršiti u roku od godine dana od samog proboja. Očekujem da će otvaranje nove tunelske cijevi za promet biti tijekom ljeta 2024. godine što odgovara ugovorenim rokovima s izvođačem radova.

Nakon tunela, s kvarnerske strane započeli ste i s projektom gradnje punog profila do Matulja? Kolika je vrijednost tog projekta i do kad će taj dio radova potrajati? Koji će se sve objekti graditi na tom dijelu autoceste?

– Zapravo radovi na kvarnerskoj dionici Istarskog ipsilona započinju simultano s odvijanjem radova izgradnje nove tunelske cijevi. Radi se o novoj investicijskoj fazi koja uz spomenutu dionicu tunel Učka – Matulji isto tako uključuje i izgradnju drugog mosta Mirna i vijadukta Limska Draga.

Vrijednost opisane faze je nešto više od 200 milijuna eura.

Očekuje se početak radova u drugom polugodištu ove godine u trajanju od 38 mjeseci.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE .

Fotografije Bina Istra

Foto TZ Vrsar

VRSAR: Ovo su plaže za pse na kojima možete s ljubimcima uživati u potpunoj slobodi

vol boškarin kanfanar

U subotu u Kanfanaru 33. Jakovlja i Smotra istarskih volova. Birat će se najlješi, najteži i najposlušniji