in

U tijeku pripreme za uspostavu prijateljskih odnosa između Poreča i francuskog Noisiela

Delegacija Grada Poreča boravi ovih dana u posjetu francuskom gradu Noisielu, u sklopu priprema za sklapanje suradnje i uspostave prijateljskih odnosa između ova dva grada. Riječ je o uzvratnom posjetu, nakon što je francuska delegacija na čelu s gradonačelnikom Noisiela Mathieuom Viskovicem u rujnu prošle godine boravila u Poreču. 

U sklopu posjeta ovom gradu u predgrađu Pariza, porečka se delegacija predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i predsjednikom gradskog vijeća Zoranom Rabarom, susrela u gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Viskovicem i njegovim zamjenicima, suradnicima i vijećnicima gdje su se domaćini predstavili. U porečkoj su delegaciji bile i Nadia Štifanić Dobrilović, voditeljica Odsjeka u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i predsjednica Odbora za suradnju s općinama, gradovima, regijama i međunarodnu suradnju, te Ajna Temimović, viša savjetnica za odnose s javnošću i protokol. 

Nakon ovog predstavljanja, slijedio je i službeni susret na kojem je su prisustvovali i predstavnik Veleposlanstva RH u Francuskoj Jure Vujić koji je izrazio zadovoljstvo uspostavom odnosa između dva grada i jačanju hrvatsko-francuskih odnosa.

– Kao što znate hrvatsko-francuski odnosi nisu od jučer, a danas smo u jednoj fazi jačanja tih bilateralnih odnosa, posebno nakon posjeta predsjednika Macrona Hrvatskoj u studenom prošle godine. Potpisali smo obnovljeni bilateralni ugovor, koji nije samo usredotočen na ekonomsku i obrambenu suradnju, već i također, dimenziju multikulturne i društvene suradnje. Stoga se radujemo budućem potpisivanju bratimljenja gradova Poreča i Noisiela, i smatramo da je to na lokalnoj, gradskoj razini jedan veliki doprinos, unaprjeđenju sveukupnih političkih, kulturnih i gospodarskih odnosa između Francuske i Hrvatske, rekao je Vujić. 

-Noisiel je osim toga grad bogate baštine, otvoren prema svijetu, a bratimljenje će nam omogućiti da svoj svojim gradovima donesemo najveće bogatstvo, a to je mješavina kulture, rekao je gradonačelnik Viskovic. 

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako interes za sklapanje prijateljstva postoji s obje strane jer, osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država. Peršurić je predstavio Poreč i zahvalio na gostoprimstvu. Istaknuo je kako se nada da će i gradsko vijeće prepoznati još jedan novi grad prijatelj u zemlji u kojoj Poreč još nije imao gradova prijatelja, te izrazio i zadovoljstvo činjenicom da gradonačelnik Viskovic korijene u vuče iz Istre, pa dijelom i iz okolice Poreča. Na sastanku se govorilo i o detaljima bratimljenja koje je planirano održati u Poreču. 

Noisiel je grad koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu –  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a, suvremenu baštinu koja je nastala stvaranjem doline Marne i zelenu baštinu sastavljenu od parkova i planske hortikulture po cijelom gradu.

Izvor Grad Poreč 

Foto Policijska uprava istarska marihuana

Priveden 21-godišnji diler

Obljetnica formiranja brigade na Učki – Miletić: Istarski se čovjek uvijek borio protiv nepravde