in

U Žminju prva Smotra maslinovog ulja središnje Istre: Šampion dolazi iz Boruta  

Foto Visit Žminj - Studio Ingamba

Proteklog vikenda u Žminju je održana prva smotra maslinovog ulja središnje Istre u organizaciji Udruge maslinara središnje Istre i Turističke zajednice Općine Žminj. Smotra je održana u multimedijalnom centru Macel, ispod kino dvorane. Ondje je održan glavni dio programa tijekom kojeg su podijeljene diplome, medalje i nagrada. Šampion ovog premijernog izdanja je Ulje Komarija d.o.o. iz Boruta.

Foto Visti Žminj - Studio Ingamba
Foto Visit Žminj – Studio Ingamba

Nagrada je uručena u prisustvu županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezija Pinzana i načelnika Žminja Željka Plavčića.

Na prvu Smotru maslinovog ulja središnje Istre pristiglo je trideset uzoraka, devetnaest s područja Općine Žminj, a ostalih jedanaest sa središnje Istre, iz Bala, Kanfanara, Barbana, Svetvinčenta, Pazina, Cerovlja i Tinjana. Dodijeljeno je osam zlatnih, dvanaest srebrnih i šest brončanih medalja.

Osim šampiona smotre, zlatnim medaljama okićena su i ulja Roberta Macana iz Bala, Franka Križmana, Antončići, Žminj, Eda Mofardina, Terlevići, Tinjan, Dražena Galanta, Galanti, Žminj, Gverina Medančića, Medančići, Žminj, Marijana Orbanića, Gorenji Orbanići, Žmin, i OPG-a Nardi Blagojević, Pagubice, Cerovlje.

Program je započeo ujutro u Paladnjakima, gdje je održano predavanje „Teoretska i praktična demonstracija rezidbe maslina“ koju je držao dipl. ing. Edi Družetić, dok su popodne u Čakavskoj kući u Žminju predstavljeni „Proizvodi od masline“, predavanje mr. sc. Srećka Grossa. Potom su predavanje „Prerada i čuvanje te osvrt na kemijsku analizu uzoraka maslinovih ulja“ održale dipl. ing. preh. teh Mirjana Družetić i dipl. san. ing. Klaudija Ivančić Radolović.

Foto Visit Žminj – Studio Ingamba

Foto Visit Žminj - Studio Ingamba
Foto Visit Žminj – Studio Ingamba

Foto Vatrogasci Umag

Jutros nesreća kod Umaga – Nepropisno pretjecala pa se sudarila s drugim autom

nevrijeme kiša grmljavina munje

Stižu obilna kiša i grmljavina, za vikend visoke temperature