in

U Žminju se peče rekordna pinca od 30 kila brašna i 120 jaja. Kušati je možete u nedjelju na fešti

Foto Turistička zajednica općine Žminj 2022.

Ove nedjelje, na Uličnicu, 2. travnja, u Žminju se na placu Zad kaštela održava lijepa preduskrsna fešta „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće”, čiji smo program već objavili, a nešto više detalja jubilarnom desetom izdanju ove manifestacije otkrili su na konferenciji za novinare u ime organizatora Slavenka Blašković Janko, inače nova direktorica Turističke zajednice općine Žminj, kojoj je ova fešta svojevrsno organizacijsko „vatreno krštenje”, te njezini idejni začetnici Mirando Mužina i Zdenka Jakus.

Iako će ova fešta imati mnogo lijepih sadržaja i zanimljivosti, njena najveća atrakcija bit će postavljanje svjetskog rekorda s najvećom istarskom pincom, koju će umijesiti i ispeći Zdenka Jakus. Ona je inače već dvaput postavljala rekord s najvećom pincom, na istoj ovoj manifestaciji 2018. i 2019. godine.

Ovogodišnja bi Zdenkina pinca trebala težiti četrdesetak kilograma, a ispeći će se u noći uoči žminjske manifestacije na ognjišću agroturizma obitelji Miličić u Paladnjakima. Čripnja korištena za prve dvije rekordne pince postala je premalena, pa je nova, promjera 80 a visine 50 centimetara, stigla od jednog kovača iz južne Istre.

Za novu rekordnu pincu zdenka Jakus će utrošiti 30 kilograma brašna, 6 kilograma šećera i 120 jaja, toliko nam je zasad htjela otkriti, no prilikom prezentacije ove pince u nedjelju u Žminju saznat ćemo kompletan recept i omjere svih sastojaka, kao i njezinu konačnu težinu i promjer, piše portal Bookaleta.

Fešta sutra, 2. travnja, u Žminju počinje u 13.30 sati, a sve što vas čeka pročitajte na portalu Bookaleta na linku https://bookaleta.com/trideset-kila-brasna-i-120-jaja-za-rekordnu-pincu-u-zminju/

Program i što će se događati možete pogledati i u našem članku:

RECEPT ZA PINCU

Prenosimo vam i recept Zdenke Jakus za izvrsnu uskrsnu pincu. Potrebno je kilogram brašna, 20 dkg šećera, 4 decilitra mlakog mlijeka, 8 dkg maslaca ili masti, naribana korica jednog linuma i jedne naranče, 10 dkg grožđica namočenih u rakiji, dva cijela jaja i još dva žutanjka, i 8 dkg kvasca. Od svih ovih sastojaka treba dobro zamijesiti tijesto, pustiti ga da odstoji sat vremena, zatim premijesiti i pustiti da se diže još sat vremena, i zatim staviti peći, u pećnici na 180 stupnjeva jedan sat, ili na ognjišću pod čripnjom 45 minuta.

Foto Javna vatrogasna postrojba Poreč

FOTO: Zapalio se BMW kod Mugebe. Ugasili ga porečki vatrogasci

Nova - stara škola nakon obnove - Foto Općina Funtana

FUNTANA dijeli uskrsnice umirovljenicima i poziva na razgled nove-stare škole