in

U nedjelju u Žminju Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće. Donosimo bogat program

Foto Tanja Kocijančić

Tradicionalna žminjska manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće i ove će se godine održani na Uličnicu, u nedjelju 2. travnja, na žminjskom placu Zad kaštela s početkom u 13.30 sati. Program su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili nvoa direktorica Turističke zajednice Slavenka Blašković-Janko te idejni začetnici ove manifestacije Mirando Mužina i Zdenka Jakus.

Svi posjetitelji koji nam se u nedjelju pridruže u Žminju moći ćevidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćiceizložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlasitimreceptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i peklapinca, a s gostima će podijelit i svoje recepte. Prezentirati će se i mega pinca i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord od 36 kg težine. Umijesit će je i ispeći Zdenka Jakus. Ova marljiva žminjska promotorica tradicijske gastronomske baštine prvi put je postavila rekord 2018. godine kada je ispekla pincu tešku 24,2 kilograma te promjera 80 centimetara, a 2019. godine je vlastiti rekord oborila pincom teškom 30 kilograma.

U programu će sudjelovati Dječji vrtić Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja i Žminjske mažoretkinje. Udruga Agrorovinj prezentirat će jednu od najtipičnijih simbola istarske tradicije i gastronomije, tradicionalnu istarsku supa te kreativnu žminjsku supu. Prijatelji s Grobnika predstavit će kukujanski presnac – tradicijsko jelo s Grobinštine. Održat će se i turnir u pičenju jaja, a najboljega će nagraditi.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrat će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Za sudjelovanje u izboru najbolje pince, najboljih uskrsnih kolača i najljepših uskrsnih jaja treba se prijaviti ili kod Turističke zajednice općine Žminj (na mail tzzminj@zminj.hr ili nazvati na mobitel 091 184 6251) ili kod Sare Mužina (na mail sara.muzina@gmail.com ili nazvati na mobitel 091 959 1553). Prijavljene pince i kolače (s napisanim receptom!) i jaja treba donijeti u nedjelju između 11 i 13 sati na mjesto održavanja manifestacije odnosno Zad kaštela.

Za najmlađe će se pobrinuti tim iskusnih animatora koji će sa djecom izrađivati prigodne ukrase i oslikavati lica. Na vazmenon samnju brojni će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode.

U razdoblju od 30. ožujka do 2. travnja nekoliko će žminjskih restorana, pizzeria i
fast food ponuditi gostima vazmeni menu po prigodnim cijenama.

Restoran Pod ladonjon tako nudi prigodni uskrsni meni po cijeni od 18 eura koji se sastoji od fritaje sa špaletom, odreska u šugu od pršuta s njokima, te kuhanog jaja, mladog luka i pince.

Fast food To je to nudi ‘Vazmeni burger’ s krumpirićima za 7,5 eura, a po istoj cjeni mogu se kušati i pizza Vazmene užanci u pizzeriji Orhideja, te Vazmena pizza u pizzeriji Ulika.

Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.

Cijeli fotogaleriju pogledajte na linku https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid0e6nNd9Sc6mUCdYWZbxYuHNwQwzohA6X9jMiKp1kqfTRN3VJ2pS4ayy1CpFSwhWC5l

S otvorenja novog igrališta u vrtiću u Žbandaju - Foto Grad Poreč

Otvoreno novo igralište u Dječjem vrtiću u Žbandaju. To je donacija velikog hotelijera

Foto Usluga Poreč

USLUGA POREČ: Ponovno se mogu naručiti kontejneri za glomazni otpad