in

U ZNAK TRAJNE SURADNJE: Na Materadi otvoren Park prijateljstva Poreča i bavarskog Poinga za druženje uz klupice, roštilj i masline

Foto Tanja Kocijančić

Na Materadi, nedaleko popularne plaže u uvali Sveti Martin, otvoren je danas u sklopu proslave gradskog i zaštitnika Porečko-pulske biskupije, sv. Maura, Park prijateljstva između Poreča i bavarskog grada Poinga. Ondje su se okupili predstavnici gradske uprave i Gradskog vijeća na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i gosti iz Njemačke koje su predvodili gradonačelnik Poinga Albert Hingerl i inicijator ovog prijateljstva među dva grada – Ivo Sadrić.

Park, kao mjestu budućeg druženja domaćih i brojnih njemačkih gostiju koji ljeti borave i kupaju se na Materadi, dobio je tom prijateljstvu u čast simboličnu maslinu koju su skupa zasadila dva gradonačelnika. Oko parka prema obližnjim plažama nalazi se još pedesetak maslina koji tom mjestu daju posebno značenje. U parku je posađeno desetak maslina, uređen je prostor za roštilj i klupe sa stolom, a cijeli se prostor uklopio u već postojeće zelenilo i okoliš.

Svečanom otvaranju parka, kao znak mira i trajnog prijateljstva, prethodili su govori gradonačelnika i blagoslov porečkog župnog vikara Janeza Barboriča.

-Poreč s Poingom dogovara međunarodnu suradnju i na drugim razinama – razmjenama učenika, edukacijama za mlade u tvrtkama koje posluju na području Poinga, kao i donacijama potrebne opreme medicinskim i ostalim službama, istaknuo je gradonačelnik Peršurić.

Poing je grad u neposrednoj blizini Munchena s kojim je 2013. godine potpisan sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između gradova Poinga i Poreča s ciljem trajnog prijateljstva dva grada, a 2015. godine potpisana i Povelja o kumstvu između župe sv. Michaela u njemačkom Poingu i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču s naglaskom na svetom Mauru kao zaštitniku biskupije i grada Poreča.

Član hrvatske zajednice u Poingu Ivo Sadrić bio je istaknuti inicijator ovog njemačko-hrvatskog prijateljstva, koje je danas preraslo i u kumstvo dviju župa, dok se intenzivno radi na predstavljanju destinacije Poreča u ovom dijelu Njemačke iz kojeg u Poreč tradicionalno dolazi veliki broj turista. Sadrić je naglasio kako više od pet desetljeća živi u Poingu te mu je bila velika želja da spoji ova dva grada, budući da u Poreču također ima kuću.

Gradonačelnik Hingerl u svom je govoru istaknuo zadovoljstvo ovim prijateljstvom s Porečom i kvalitetnu suradnju koju ova dva grada njeguju, a pročitao je i čestitke njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Klinkea

Tomu u čast donijeli su kao dar domaćinima posebnu rakiju, napravljenu posebno za ovo gostovanje u Istri koje će trajati do petka, budući da sudjeluju na proslavi Sv. Maura koja se odvija večeras i sutra tijekom dana s mnogo događanja.

U međuvremenu, prije zajedničkog fotografiranja obiju delegacija za uspomenu ispred ploče s natpisom „Park prijateljstva“, kao gost je iz Munchena posebno za ovu prigodu stigao i generalni konzul Hrvatske u Njemačkoj Vladimir Duvnjak koji je istaknuo kako potiču suradnju među gradovima dviju država, ne samo na državnom, nego i lokalnom nivou.

Kako je proteklo druženje na Materadi pogledajte u fotogaleriji.

Foto&tekst Tanja Kocijančić

HTZ objavio natječaj za projekt „Sportska Hrvatska“ u 2020. – sportom do još jače turističke promocije

Bez vode 21. studenog nekoliko ulica u Poreču