in

Udružuju se sve istarske slovenske općine

Ubrzavaju li se radovi na prostorno planskoj dokumentaciji spajanja zapadnog kraka Istarskog ipsilona na mrežu europskih auto cesta?  Slovenija potiče, subvencionira i u dijelu financira jedinice lokalne samouprave ako se udruže! A ponuđenom novcu se ne smije reći NE!

Sve istarske slovenske općine ujedinjuju se radi racionalnije i efektnije administracije. DARS slovenski koncesionar autocesta ima već duže vrijeme probleme s lokalnom zajednicom po pitanju dovršenja autoceste kroz Sloveniju, odnosno spajanja na istarsku autocestu. Kreće li konačno sada sve na bolje?

Uredba o uspostavi zajedničke općinske uprave Međuopćinske uprave Istre – Amministrazione intercomunale dell’Istria.

Međuopćinska uprava nije ništa novo u Sloveniji.  Primjerice, u 2019. godini u 51 općinskoj upravi bile su povezane 202 općine, dok su se u slovenskoj Istri do sada u zajedničku policijsku službu i dobivanje državne subvencije pridružili samo Piran i Ankaran.  No budući da je država promijenila pravila, sada se sufinancira samo integraciju tri ili više općina.  Ankaran i Piran i dalje surađuju, samo što im država više ne pomaže.

Međuopćinska uprava Istre – Amministrazione intercomunale dell’Istria.

Zakon koji će uskoro donijeti općinski vijećnici istarskih slovenskih primorskih općina naziva se Uredba o uspostavi zajedničke općinske uprave Međuopćinske uprave Istre – Amministrazione intercomunale dell’Istria.  Ako se uredba usvoji, općine će se ujediniti u područjima komunalne inspekcije i policije, unutarnje revizije, zaštite i spašavanja, prostornog planiranja s naglaskom na moru i urbanističkom planiranju.

Gradonačelnici slovenske Istre donijet će akt o unutarnjem ustrojstvu i utvrditi kadrovski plan, nakon čega će imenovati šefa zajedničke općinske uprave.  Pod svoje će pokroviteljstvo uzeti sve državne službenike koji će biti raspoređeni na rad u međuopćinskoj upravi. Očekuje se da će ove zajednička općinska uprava imati 71 zaposlenika, većinom komunalnih redara i inspektora (ukupno 61).  Preostali zaposlenici bit će raspoređeni na poslove i zadatke iz područja zaštite i spašavanja (tri osobe), zaštite okoliša i prostornog planiranja (tri osobe), interne revizije (dvije osobe) i upravljanja (dvije osobe).

U početku neće biti popunjena sva radna mjesta jer niti jedna općina nema dovoljno odgovarajućeg osoblja. Kada budu svi zaposlenici na svojim mjestima, godišnji trošak rada iznosit će 2,5 milijuna eura (slovenska država će subvencionirati 1,4 milijuna eura ili 55 posto troškova). Zajednička uprava započela bi s radom najkasnije do 1. srpnja 2021. godine, a sjedište i prostorije bit će u prostorijama Općine Koper.  Iznimka je područje komunalnog redarstva, jer će svaka općina osnivačica imati svoju podružnicu.

Sada će se vjerojatno ubrzati radovi na prostorno planskoj dokumentaciji spajanja zapadnog kraka Istarskog ipsilona na mrežu slovenskih odnosno europskih auto cesta. 

Možda je subvencionirano udruživanje jedinica lokalne samouprave put kojim i Hrvatska treba krenuti. Od Slovenaca se uvijek nešto moglo naučiti.

Izvor portal Istragram.hr

Istra u nedjelju: 3 novozaražena i 21 izliječena osoba

Cijela Slovenija se udružila: Iz Pirana tone pomoći za Banovinu