in

Umaška udruga Pružam ti ruku obilježila Svjetski dan osoba s Down sindromom i svjesnosti o autizmu

Umaška Udruga „Pružam ti ruku“ danas je na Trgu 1. svibnja obilježila Svjetski dan osoba s Down sindromom te Svjetski dan svjesnosti o autizmu, sa željom da se zajednicu upozna s Down sindromom i autizmom te pri tom potakne ljude na razumijevanje te poštivanje prava ljudi koji žive s Down sindromom i autizmom.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD).

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u utrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Taj je dan prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja čime želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovog složenog cjeloživotnog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života.

Udruga „Pružam ti ruku“ tako je plakatnim panoima na Trgu 1. svibnja obilježila ova dva značajna dana, a svojim su prisustvom i gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi suradnici pružili podršku u nastojanjima da se djeci s teškoćama u razvoju, kao i osobama s invaliditetom, osigura kvalitetna rehabilitacija, a njihovim obiteljima pomoć i podrška, objavio je Grad Umag.

TAR: U DeguStazioneu od hamburgera s ombolom do pršuta ili raže s krumpirom i špinatom

TAR: Vijećnici odlučuju o donošenju UPU-a kampa Velika Mlaka i prodaji općinskih nekretnina