in

USKORO U VRSARU: Stari samanj pod kaštelom vraća nas u doba grofovije

Foto TZ Vrsar

Doživite ugođaj Vrsara iz vremena Vrsarske grofovije, upoznajte se sa Statutom koji je regulirao pravila ponašanja i isprobajte gastronomsku ponudu autohtonih istarskih delikatesa uz glazbu i ples na Starom samnju pod kaštelom 9. i 10. lipnja 2023.

Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar

Stari samanj pod kaštelom održava se u starom gradu, na prostoru oko starih gradskih vrata, na trgovima i uličicama koje vode prema crkvi. Sa štandova se nude mali obroci, pršut, sir, vino i domaći likeri, med i proizvodi od meda, starinski suhi kolačići, ušećereni bademi i fritule, te ostali autohtoni proizvodi, kao i suveniri od drva i kamena.

Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar

Na gradskim vratima posjetitelje dočekuju kostimirani stražari i uvode ih na trg kojim vlada ugođaj iz doba kada je Vrsar posjećivao slavni pustolov Giacomo Casanova. Voditelji u srednjevjekovnim kostimima gostima prezentiraju crtice iz vrsarske povijesti, posebno zanimljivosti iz Vrsarskog statuta iz 1609. godine.

Vrsarski je statut definirao pravila življenja u tadašnjem Vrsaru, npr. način poslovanja krčmi, kontrolu kvalitete vina, vrijeme otvaranja i zatvaranja gradskih vrata, kontrolu ulaska stranaca, propise o higijeni i komunalnom redu toga vremena itd. Za zabavu i vedar ugođaj brinu se ulični zabavljači i svirači.

Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar

Detaljan program objavit ćemo uskoro.

Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar mijesiti pašta tjestenina pljukanci domaćica
Foto TZ Vrsar

Dan otvorenih vrata Umjetničke škole Poreč

ljekarna apoteka ilustracija foto pixabay

Ljetno radno vrijeme ljekarne u Novigradu