in

VIŽINADA: Jeste li spremni za 26. rekreativni biciklistički maraton Parenzana? Donosimo sve detalje

Foto TZ Vižinada

Kraj rujna tradicionalno će obilježiti mnogima najomiljeniji Rekreativni biciklistički maraton Parenzana i to 26. po redu! Pridružite nam se na ovom izvrsnom sportskom događanju 24. rujna 2023. s početkom u 10 sati i doživite još jedan dan u kojem ćete se rekreirati i beskrajno uživati u ljepotama istarske prirode.

Rekreativno biciklistički maraton Parenzana organizira Turistička zajednica općine Vižinada, a poznat je po tomu što redovito okupi više od tisuću biciklista i rekreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i šire. Stoga je posve jasno zašto se ovaj jedinstveni maraton smatra ultimativnim rekreativnim biciklističkim događanjem u Istri koji okuplja brojne poklonike biciklizma svih generacija. Vozi se u kompletnoj svojoj duljini asfaltiranom cestom, što je mnogima privlačna činjenica, a istodobno trasa prolazi kroz lijepe vizure istarskog krajolika. Datum održavanja maratona također je optimalan, s obzirom da je riječ o posezoni i samom početku jeseni, kad je vrijeme još uvijek sunčano i ugodno toplo, a bez velikih vrućina.

Cilj ovog rekreativnog događanja je produljenje turističke sezone, i želja je pokazati da Istra itekako ima što za ponuditi i van ljetnih mjeseci. Ujedno, maraton za cilj ima valorizirati i promovirati prirodne i druge resurse, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Parenzana koja je ovuda prolazila i doslovno nekoć značila život za stanovništvo.

Start biciklističkog maratona Parenzana je 24. rujna u 10 sati na glavnom trgu u Vižinadi. Trasa prolazi duž Parenzane i duga je 48 kilometara, a izgleda ovako:  Vižinada (start) – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada (cilj).

Prilikom organizacije mislilo se i na one koji radije hodaju kroz prirodu, ljubitelje pješačenja, pa je za njih osmišljena pješačka tura koja počinje u 10.15 sati i starta također u Vižinadi.

Prijave za ovo rekreativno događanje obavljaju se na dan maratona od 7 do 9 sati u školskoj sportskoj dvorani. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 10 eura po osobi, i uključuje majicu, medalju, vodu, okrjepu i obrok. Djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju.

Djeca mlađa od 14 godina moraju imaju suglasnost roditelja ili staratelja za sudjelovanje u maratonu ili osiguranu pratnju odrasle osobe.

Na web stranici možete preuzeti obrazac za prijavu te ga ispunjenog dostaviti putem elektroničke pošte na info@tz-vizinada.hr.

Obavezno je korištenje zaštitne kacige za djecu mlađu od 16 godina.

Trg slobode u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Dežurna ljekarna u Poreču u nedjelju 17. rujna

Turistička zajednica Općine Barban Autor fotografija: Alen Marović

U Barbanu danas, 16.9., Fešta od smokve i smokvenjaka uz zabavu za djecu, gastro ponudu i glazbu