in

VIŽINADA – Ni kiša nije zaustavila 26. Parenzanu, rekreativni biciklistički maraton

Foto Slavko Ledić - Parenzana 2023.

Više od 600 sudionika, biciklista i pješaka, provelo je nedjelju 24. rujna na 26. izdanju Rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana koji je još jednom pokazao zašto je mnogima bio i ostao najomiljenije događanje sa sportskim predznakom u turističkoj posezoni. Na maraton su došli zaljubljenici u rekreaciju iz cijele Istre i Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke među kojima su bili i gosti iz prijateljske općine Bernbeuren u Bavarskoj. Sudionicima se pridružila čak i ekipa iz Amerike. Događanje su na glavnom trgu u Vižinadi otvorili mališani iz dječjeg vrtića Vižinada koji su na utrci “Mini Parenzana” prezentirali svoja umijeća bicikliranja te za njih dobili prigodne medalje.

parenzana
Foto Sebastijan Skoko

Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac službeno je otvorio maraton koji je startao u centru Vižinade, a biciklisti i pješaci uputili su se svojim rutama nakon dobro poznatog znaka početka koji već 26 godina daje Zvonimir Blažević Zvonko.

Ove godine zbog izmjene ture nije bilo natjecateljskog dijela, a biciklistička asfaltirana trasa duž Parenzane duga 48 kilometara tradicionalno je povela sudionike kroz nenadmašne ljepote Istre –  Vižinada (start) – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada (cilj).

Za ljubitelje hodanja osmišljena je pješačka tura koja je također startala u Vižinadi, bila je duga deset kilometara, a čak ni kiša nije spriječila hodače da u odličnom raspoloženju odrade svoju rutu.

– Doista smo sretni što se Parenzana održava ovako dugi niz godina. Zbog lošijeg vremena broj sudionika nam je malo manji od očekivanog, ali smo ipak zadovoljni odazivom i hvala svima koji su se prijavili. Ujedno hvala našim volonterima kojih je bilo stotinjak, svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, i svim sponzorima bez kojih događanje ne bi bilo moguće upriličiti u ovakvom obimu, rekla je Lidija Brdarić, direktorica TZ-a Općine Vižinada dodajući da su događanja poput Parenzane velika motivacija ljudima da provedu dan u zdravim aktivnostima, osobito u periodu turističke posezone.

Poznato je da je općenito cilj ovog rekreativnog događanja produljenje turističke sezone. Želja je pokazati da Istra itekako ima što za ponuditi i van ljetnih mjeseci. Ujedno, maraton za cilj ima valorizirati i promovirati prirodne i druge resurse Vižinade i Istre, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Parenzana koja je svojedobno bila okosnica života domaćeg stanovništva.

Više pogledajte na sljeećim linkovima na našem Facebooku:

https://web.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid024Fq9vo13ZjF9TRC2TjNXTf8vZsZkrJucB5Ud6qS9xAL1ijHrqQhYeyMYXbeb3wJDl?notif_id=1695544711438631&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://web.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid02yQcZjhfDaoQeGUvwJWkipf1kq1YHNtoUzKoB7YTJJmngWG5J2mxU47cB74SwrLqMl?notif_id=1695543695116197&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Pula maraton 2023 - Foto PR - TZ Pula

Puno trkača na 5. Pula Marathonu – Donosimo rezultate za sve dječje i utrke za odrasle

Učenici iz Tara koji su krenulu u školu 1963.

TAR: Susret bivših školskih kolega nakon 60 godina od kretanja u prvi razred