in

VIŽINADA: Velike novosti u obitelji Rossi – Prva su hrvatska vinarija s heliodromom, a svjetsku promociju donio im je BMW

Foto Arhiv obitelji Rossi

Obiteljska priča obitelji Rossi započela je davne 1885. godine. Kroz godine specijalizirali su se u proizvodnji vina, rakija i ostalih jakih alkoholnih pića. Sve to možete vidjeti i iskusiti u Bajkinima kod Vižinade i ondje razgledati proizvodnju, kušaonicu, vinograde i uživati u njihovim vinima, rakijama, vinjaku i drugim proizvodima koji su ovjenčani brojnim nacionalnim i međunarodnim medaljama.

Foto Arhiv obitelji Rossi
Foto Arhiv obitelji Rossi

Ove godine u vrijednu obitelj Rossi u Bajkine kod Vižinade stigla su brojna priznanja, ali i novosti. Među njima na prvom mjestu svakako valja izdvojiti da su prva vinarija u Hrvatskoj koja ima svoje slijetalište za helikoptere (heliodrom)! Donedavno su helikopteri slijetali i uzlijetali s njihovog heliodroma, smještenog odmah do podruma, a razlog je jedan od najvećih ekskluzivnih svjetskih događanja u autoindustriji koji će donijeti veliku promociju, ne samo Vižinadi i Istri, nego cijeloj Hrvatskoj.

Foto Arhiv obitelji Rossi
Foto Arhiv obitelji Rossi

Naime, vinarija Rossi bila je ponosni domaćin manifestaciji Legendary Moments by BMW organiziran isključivo za VIP klijente, koji je desetak dana početkom svibnja bio obavijen velom tajni. Zbog gostiju informacija o ovom eventu u javnost je izašla tek na kraju, pred njihov odlazak. No, svatko tko je posjetio njihovo imanje tijekom ta dva tjedna mogao je uživati u pogledu na prekrasne automobile serije M i fotografirati se s njima.

Foto Arhiv obitelji Rossi
Foto Arhiv obitelji Rossi – Legendary moments by BMW

„Iznimna nam je čast da je baš naša vinarija odabrana za ovako luksuzan event. Ugostiti VIP goste, svjetske putnike, poznavatelje vina i prave hedoniste posebno je zadovoljstvo, a naravno da vesele i pozitivne reakcije na sve ono što su kod nas okusili, vidjeli i doživjeli“, istaknuo je Filip Rossi, koji s roditeljima Ines i Marinom te braćom Lukom i Markom vodi obiteljsku vinariju.

Foto Arhiv obitelji Rossi
Foto Arhiv obitelji Rossi – PRva hrvatska vinarija s heliodromom

Istaknuo je da će im vlastiti heliodrom itetako dobro doći, s obzirom da su se opredijelili za premium turizam. Naime, svoje zahtjevnije i avanturama sklonije goste planiraju u sklopu vođenih degustacija proizvoda povesti u zračni obilazak njihovih vinograda, površine 18 hektara, koji se nalaze na nekoliko lokacija u Istri, kod Vižinade, Buja i Brtonigle. Bit će to svakako poseban doživljaj!

Dodajmo još jedno lijepo priznanje za ovu vrijednu i složnu obitelj. Fotografije s njihovog imanja često su po društvenim mrežama. Dodajmo i to da je nedavno popularni lifestyle magazin Extravagant, uz hvalospjeve o Istri kao Terri Magici, objavio je top 5 Instagram lokacija koje svakako preporučuje svojim čitateljima da ih obavezno posjete. Među njima je i vinarija Rossi iz čijeg dvorišta „puca“ prekrasan pogled na more, vinograde, maslinike, zelenilo…

I, kako se kaže, to nije sve.

Budući da je nedavno završila najveća hrvatska vinarska manifestacija, Vinistra u Poreču, spomenimo da je Vinarija Rossi osvojila zlata za Malvaziju Templaru te Moro cuve, a Destilerija Rossi osvojila je čak četiri zlatne medalje – za Amaro Istriano, Epulon pelinkovac, Nostromo gin i Travaricu.

Iako se vinarstvom bave već 130 godina, svoje prvo vino u Hrvatskoj prodali su tek 2002. godine. Do tada su izvozili u Sloveniju i Italiju i to u rinfuzi. Odlučili su odbaciti stari model poslovanja te proizvoditi buteljirana vina iznimne kvalitete ili će odustati od svega. Vinska priča obitelji Rossi započinje još 1885. godine kad je Federico Rossi kupio svoj prvi komadić zemlje iznad rijeke Mirne i zasadio prve čokote terana i malvazije. Ovo je peta generacija koja se bavi vinarstvom i vinogradarstvom, a destilate proizvode također od onda. U destileriji, jednoj od najstarijih u Istri, proizvode Nostromo gin  i Epulon pelinkovac dok u bačvicama od francuskog hrasta, odležava Istrian brandy Šovran, jedan od prvih “XO” u Hrvatskoj.

Evo kako se ova vrijedna obitelj podijelila.

Foto Arhiv obitelji Rossi
Filip Rossi – Foto Arhiv obitelji Rossi

Filip Rossi, danas 22-godišnjak, najmlađi je diplomirani sommelier u Hrvatskoj. Sa 16 godina bio je najmlađi sommelier u Europi. Završio je tada prvu razinu tečaja, potom drugu sa 17 godina a sada je zgotovio i zadnju, treću razinu tečaja za sommeliere što mu uvelike pomaže u obiteljskom poslu. Filip je, kao najmlađi od trojice brata, direktor marketinga i hospitalityja, srednje brat Marko direktor je proizvodnje, a Luka je direktor tvrtke i destilerije. Otac Marino je uvijek uz njih, kao mama Ines. Trenutno, uz pet članova obitelji, zapošljavaju još 17 osoba, među kojima je i art direktor koji je zaslužan za dizajn svih etiketa i vizuala.

-Angažiramo samo najbolje sommeliere. Svim snagama opredijelili smo se razvijati tvrtku prema svjetskim trendovima. Naime, često putujemo i upoznajemo druge vinarije i destilerije. Pratimo njihove tehnologije, načine proizvodnje i posluživanja, koju opremu koriste u radu, a sve to prilagođavamo sebi, priča nam Filip, dodavši da od boljih uče, a od ostalih – kako ne bi trebalo raditi.

Foto Arhiv obitelji Rossi
Foto Arhiv obitelji Rossi – Photo Ziga Intihar

I to im jako dobro ide, jer svakim danom imaju sve više posjetitelja, posebice mlađih generacija, zatim dogovorenih grupa za degustaciju i sve su popularniji na društvenim mrežama. Potonje potvrđuje priznanje Extravaganta s početka teksta.

Foto - Privatni album obitelji Rossi
Foto – Privatni album obitelji Rossi

Filip otkriva da imaju u planu još puno lijepih manifestacija, među kojima će biti event Auto Sporta Adria koji će imanje Rossijevih ponovno ispuniti skupocjenim jurilicama.

Promo

Foto arhiv Destilerije Rossi vižinada bajkini rakija vino
Foto arhiv Destilerije Rossi

Foto Istarska županija

Istarska županija dodijelila sredstva za očuvanje tradicije: Obnovit će batane i guc

Foto Valamar

Poreč će dobiti restoran s tri Michelinove zvjezdice zahvaljujući svjetski poznatoj obitelji