in

VRSAR: Barba Tomo proslavio 100. rođendan

Barba Tomo s kćerkom Marjučom

Najstariji Vrsaran, barba Tomo Maras, proslavio je proteklog tjedna svoj 100. rođendan. Čestitara je bilo mnogo, ali slavlje je zbog situacije s koronom ipak bilo samo u krugu obitelji. Barba Tomo je rođen 15. veljače 1921. godine kao deveto po redu dijete od majke Ane i oca Mihe u selu Marasi.

Puno je toga prošao u svojih prvih pola stoljeća života. Vele njegovi najbliži da bi se o njegovom životu mogao napisati roman. Prošao je puno toga.

Život ga je sa 17 godina odveo s rodne grude na drugi kraj Istre, u Rašu, gdje se zaposlio u rudniku. Potom je 1940. godine mobiliziran u talijansku vojsku, a tijekom rata prošao je Italiju uzduž i poprijeko – od Sardinije i Pise do Torina i Trsta. Kapitulacija Italije 1943. godine zatekla ga je kao motoristu na kočarici u Novigradu. Istog se dana vratio u svoje u rodno selo, gdje ga je nakon par dana kontaktirao narodni heroj Joakim Rakovac koji ga je tražio da vozi grupu partizana radi oslobađanja Vrsara.

Nakon uspješne akcije s grupom partizana preko Učke otišao je u Gorski kotar gdje se priključio 43. Istarskoj brigadi. Kraj 2. svjetskog rata dočekao je u Mariboru. Ondje je u vojsci ostao do 1947. Nakon toga iz Maribora se ponovno vratio u Istru a zaposlio se u ondašnjem Autoprevozu Poreč. Zatim je promijenio posao i počeo raditi za poduzeće Autopromet Pula, da bi se 1948. godine zaposlio u državnoj službi – konkretno u unutrašnjim poslovima u Puli i Rovinju, pa opet u Puli.

Barba Tomo s donačelnikom Frankom Štifanićem

Godine 1954. bio je premješten u Zagreb u Republički sekreterijat unutrašnjih poslova, gdje je radio i živio do umirovljenja 1970. Iz Zagreba se 1993. odlučio vratiti u svoj rodni Vrsar, gdje i danas  živi. 

Bio je oženjen pokojnom Slavicom Maras, rođenom Rajko, koja je umrla 1992. godine. 

Ima sina Branka Marasa i unuku Anitu Maras, te kći Mariju, znanu kao Marjuču Erceg. Barba Tomo živi s kćerkom Marjučom i njenim suprugom Milanom Ercegom.

Vele nam oni da je barba Tomo donedavno još mogao i stati na svoje noge, ali u zadnje su ga vrijeme nažalost izdale, pa mora ležati u postelji. O njemu brinu kćer i zet, koji nam dodaju da je inače dobrog općeg zdravlja s obzirom na godine.

Rođendanskim čestitkama pridružila se i Općina Vrsar na čelu s načelnikom Ivanom Geromettom. Posjetio ga je donačelnik Franko Štifanić koji mu je u ime općine prenio čestitke i donio dar.

Zbog epidemioloških mjera ni mi ga nismo posjetili, ali mu zato ovim putem čestitamo od srca jubilarni rođendan i želimo da ga zdravlje još posluži.

POREČ: Besplatno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja u Udruženju obrtnika

Vrijeme danas sunčano i natprosječno toplo