in

VRSAR: Gin Pink Robin koji se pravi u Marasima osvojio prestižne nagrade u Londonu i Frankfurtu

Kreatori gina koji je među najboljima na svijetu

Gin Pink Robin destilerije Imagine Spirits iz mjesta Marasi kod Vrsara osvojio je ove godine prestižnu nagradu u Londonu na natjecanju The World Gin Awards. Odabrano je 11 pobjednika u isto toliko kategorija, a birali su ih stručnjaci iz industrije, novinari i prodavači ginova na globalnoj razini. Velika je čat za Istru da je jedan od pobjednika upravo gin iz Vrsara.

Nakon toga, ovaj aromatizirani gin koji je na tržištu od prosinca prošle godine osvojio je i zlatnu medalju na posljednjem izdanju splitskog GAST natjecanja te veliko zlatno odličje ‘Grand Gold’ na Frankfurt International Trophy.

Destileriju su u lipnju prošle godine otvorili inženjeri elektrotehnike Paolo Sciavartini i Marin Maras sa sjedištem u Marasima nedaleko Vrsara.

-U stvarnosti, iako je tvrtka osnovana u lipnju 2019., naša priča ima mnogo dužu povijest. Prije otprilike 20 godina Marin je otvorio svoju prvu destileriju rakija, posao kojim sada uspješno upravlja njegov brat. Što se mene tiče, ideja o otvaranju gin destilerije zapravo je započela prije otprilike 13 godina, u vrijeme kad sam živio u Barceloni. U tom razdoblju počeo je procvat gin tonika u Španjolskoj, a zatim se postupno proširio na sav Mediteran. Iz raznih razloga sam tada odustao od te ideje. Onda sam se u 2018. godini ponovo pozabavio time i razgovarao o tome s Marinom, s kojim radim oko 14 godina i odlučili smo pokušati, veli Paolo.

Trebalo im je oko godinu dana za pronalazak recepta za prvi gin od aronije, Pink Robin. Još šest mjeseci trebalo im je za razvoj postupka destilacije.

Aroniju koju koriste uzgaja se nekoliko desetaka kilometara od destilerije, a Hrvatska, naročito Istra, ima pogodnu klimu i tlo za njen uzgoj. Bobice borovice dolaze iz Like, limun i grejpfrut iz doline Neretve, a lavanda dolazi iz njihovog vrta.

Unikatan je i naziv gina, Pink Robin, ptice koja svoja prsa oboji u ružičastu, jedući bobice aronije.

Proizvode u malim proizvodnim serijama (samo 200 boca po seriji), sporom destilacijom u kojoj se bira samo najbolje od destilata. Ne dodaju se arome ni šećer, niti prije niti nakon destilacije.

U ovoj će se prvoj godini fokusirati na hrvatsko tržište, a ubrzo i u inozemstvo gdje su potpisali sporazume o distribuciji s jednom važnom tvrtkom u tom sektoru. Planirali su sudjelovati na više domaćih i stranih sajmova kao što su Vinistra u Poreču i Vinitaly u Veroni koji su otkazani zbog trenutne situacije oko koronavirusa.

Do kraja godine planiraju, veli Marin, lansirati na tržište novi gin, uvijek aromatiziran, koji će koristiti tipične sastojke Istre, poput crnog tartufa ili grožđa od muškata.

Marin zaključuje: “Hrvatske bobice borovica smatraju se među najboljima na svijetu, a mnogi veliki i poznati proizvođači gina iz Engleske i Njemačke dolaze ovdje da dobiju bobice od smreke. Stoga se već nekoliko godina u Hrvatskoj otvaraju nove craft destilerije i rekao bih da su sve vrlo kvalitetne. Mislim da bi Hrvatska mogla postati jedna od zemalja s najboljim ginom na svijetu, a nadamo se da ćemo i mi dati svoj dio i u ovoj avanturi.”

Ni danas nema novozaraženih u Istri

Policija poziva svjedoke zbog nesreće u Puli u kojoj su ozlijeđeni žena i dijete