in

VRSAR: Obilazak arheoloških nalazišta povodom Europskih dana arheologije – Pridružite se!

Monte Ricco na Velikoj Stanciji

Priružite se ARHEOLOZIMA u šetnji kroz prošlost VRSARA! U povodu Europskih dana arheologije u subotu, 19. lipnja kreće se u obilazak u 10 sati. Polazak je iz Velike Stancije, s nalazišta Monte Ricco. Slijedi lagana šetnja kroz šumu Kontiju do antičkog kamenoloma Monte del Vescovoi prapovijesne gradine Mukaba.

Potrebna odgovarajuća obuća za šetnju u prirodi te voda. Obilazak arheoloških nalazišta organiziran je u sklopu Europskih dana arheologije, saznajemo u općini.

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli istražuje od 2014. arheološku topografiju Općine Vrsar, nekoliko lokaliteta od koji su najvažniji Monte Ricco (prapovijesna gradina i rimska vila) i Mukaba (prapovijesna gradina).

Istraživanja su već pružila nove podatke o naseljenosti krajolika i nastavit će se sljedećih godina.

Oba lokaliteta su predviđena za uređenje i predstavljanje u edukativne i turističke svrhe u suradnji s Općinom Vrsar, Turističkom zajednicom Općine Vrsar i turističkom tvrtkom Maistra d.d. Rovinj, tako da će se itinerer uklopiti u mrežu biciklističkih i pješačkih staza, s ciljem pružanja novih doživljaja i saznanja domaćem stanovništvu i turistima.

HTZ dodijelio prestižnu ZLATNU PENKALU: Grand prix odlazi u Njemačku, Slovačku i SAD

POREČ: David Pršurić osvojio prvo mjesto na Danima harmonike