in

VRSAR: Pogledajte kako će izgledati Centar za posjetitelje Lim u Kontiji

U suradnji sa studijom Metrocubo izrađen je idejni projekt za glavni prihvatni receptivni punkt (GRP) – Centar za posjetitelje Lim. Maksimalno su se potrudili da objekt bude dobro uklopljen u zaštićeno prirodno područje značajnog krajobraza Limskog zaljeva. Objekt sadrži Info punkt sa suvenirnicom, multifunkcionalnu prostoriju, urede i radne prostore za zaštitare prirode i sanitarne čvorove za posjetitelje Lima, a tu će biti i ogroman otvoreni prostor namijenjen odmoru i okrjepi izletnika i posjetitelja.
Uz Znanstveno edukativni centar – ZEC Kontija, čiji se završetak očekuje ove godine na proljeće, glavni prihvatni receptivni punkt će zadovoljiti sve infrastrukturne potrebe područja Limskog zaljeva i šume Kontija. Tako će se ubuduće brojni edukativni i turistički programi koje Općina Vrsar razvija projektom KLIM moći provoditi na području Limskog zaljeva. Osigurat će se adekvatni uvjeti za provođenje zaštite prirodnih vrijednosti, rad znanstvenika i nadzornih službi, a šire područje Limskog zaljeva dobiti će kvalitetne jednodnevne ili višednevne programske pakete za različite ciljne skupine, saznajemo u općinskoj upravi.

Foto Facebook projekt Klim-Kontija

Kao što smo već pisali na našem portalu, ZEC je zamišljen kao centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, prvenstveno za učenike i studente koji će, uz suvremene metode poučavanja, moći koristiti laboratorijsku opremu za eksperimente budućeg svojevrsnog centra izvrsnosti. 

Istovremeno, ZEC će biti i centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja te punkt koji će služiti organizaciji inovativnih turističkih i sportskih aranžmana s osnovnom idejom vodiljom – povratak čovjeka prirodi.

ZEC će služiti i Naturi Histrici u upravljanju zaštićenim područjima Istarske županije.
U sklopu ZEC-a planirani su i prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija i seminara, prostori za osoblje, sastanke i rad, polivalentni multimedijski prostor, recepcija i info punkt, laboratorij te sportsko-penjačka stijena.

Izgradnja Znanstveno-edukacijskog centra u šumi Kontija na mjestu ruševne zgrade odnosno stare stancije ključna je točka projekta „KLIM  Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, koji je Općina Vrsar kao vodeći partner prijavila je u travnju 2017. godine na natječaj „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Partneri Općine na projektu  „KLIM“ su Istarska županija i Javna ustanova Natura Histrica.

Koncem srpnja 2018. godine projekt je odobren i potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Općine Vrsar. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od 13,86 milijuna kuna, a odobren je iznos EU potpore u visini  9,11 milijuna kuna.

Od navedenog iznosa za aktivnosti Općine Vrsar  odobreno je nešto više od 7 milijuna kuna, za aktivnosti JU Natura Histrica 1,14 milijuna i za Istarsku županiju 944 tisuća kuna.

Općina je potom projekt „KLIM“ prijavila i na javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo u kolovozu te godine. U cijelosti su odobrena tražena dodatna sredstva potpore za Općinu i partnere u iznosu od 2,34 milijuna kuna, razmjerno njihovu učešću u sredstvima odobrenim po prethodnom natječaju.

Stoga je ukupan iznos potpora iz EU i nacionalnih fondova za projekt „KLIM“ 11,46 milijuna kuna, što samo za sebe svjedoči o važnosti projekta i njegovoj kvalitetnoj pripremi.   

U utorak kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

TAR: Općina otvorila natječaj za financiranje udruga