in

Zbog korone se više ne može ‘skoknuti‘ preko granice: ‘Imam parcelu u Umagu, ne mogu ni vodu zatvoriti‘

Ima i onih koji pokušavaju brzim, jeftinijim testom ući u zemlju, poput jednog Talijana iz Padove

Posljednjih tjedana nova su epidemiološka ograničenja gotovo potpuno zaustavila promet na graničnim prijelazima. Primjerice, u Istri ih prelaze samo oni koji moraju. Vozači su uglavnom upoznati s mjerama pod kojima mogu prelaziti granicu, ali ima i onih drugih.

Bez negativnog PCR testa ili dokaza o vlasništvu nekretnine, ne može se samo skoknuti iz Slovenije do vikendice u Istri, prenosi HRT.

– Imam parcelu u Umagu i u Varaždinu, i sad ne mogu ni zatvoriti vodu, ništa, moram se vraćati, evo, vratili su me, kaže jedan putnik. Test, kaže, neće raditi, ostavit će radije vodu otvorenom.

Policija kaže da većina propise zna i drži ih se.

– Pa, ima i jednog i drugog. Mi vjerujemo da neki možda još uvijek i pokušavaju. To su naročito ovi koji imaju vikendice. Ali kad im se objasni da moraju imati test ili će morati u izolaciju dok ne naprave PCR test, oni se ipak radije odluče vratiti natrag, kaže načelnik Policijske postaje Buje Robert Boban Paulović.

Jedan državljanin BiH također se polukružno okrenuo i vratio u Sloveniju. Na pogrešnome je mjestu za tranzit, objasnio mu je hrvatski granični policajac.

A ima i onih koji pokušavaju brzim, jeftinijim testom ući u zemlju, poput jednog Talijana iz Padove. Brzi test vrijedi u Italiji, ali ne i u Hrvatskoj.

Prilikom odlaska na posao dnevnim migrantima uopće nije potreban test. Potrebna im je potvrda tvrtke za koju rade, jer slovenski graničari traže potvrdu iz koje se vidi da dnevno putuju na posao. Imaju 12 sati za tranzit prilikom odlaska i povratka.

Takvih je dnevnih migranata samo u Istri više od 3 tisuće. Pravo da granicu prelaze bez testa dobili su i tjedni migranti u Istri. Njih također nekoliko tisuća, ponedjeljkom odlazi na svoje poslove, uglavnom u Italiju i petkom se vraćaju kućama. Naravno, uz važeće potvrde svojih tvrtki, prenosi Jutarnji reportažu s HRT-a.

Etilen oksid nađen u različitim pekarskim proizvodima

Projekt KAŠTELIR: Na Ćićariji započelo istraživanje Rašporske gradine