in

Zdravi Novigrad proslavio prvo desetljeće djelovanja

Foto Tiramola

Zdravi Novigrad-Ciitanova sana proslavio je svoju desetu obljetnicu osnutka zdravo i zabavno! U multimedijalnoj dvorani Zajednice Talijana prezentirane su na video zidu retrospektivno, ostvarene aktivnosti kroz deset godina postojanja, nesebičnog volontiranja, dok se istodobno ležerno odvijao na maloj pozornici kulturno zabavni program u izvedbi učenika glazbenog odjela Osnovne škole Rivarela i nižih razreda talijanske osnovne škole. U dvorani su bili izloženi maštoviti likovni radovi jabuka u raznim tehnikama, vrtićkih skupina i Centra za inkluziju Bujštine, a za dekoraciju se pobrinula Marina – Angelich Touch.

Foto Sanja Bosnić
Foto Sanja Bosnić

Moderatorice svečanog programa, Viviana Fakin, predsjednica Zdravog Novigrada i koordinatorica udruge Patricia Radošić svojim nepretencioznim vođenjem i dodjelom zahvalnica najzaslužnijim suradnicima koji su ih pratili u proteklom razdoblju, unijele su poseban šarm u službeni dio proslave, osmišljenom u netipičnoj formi. U tom su stilu bile i same zahvalnice. Jedinstvene i funkcionalne drvene kutijice s malim korisnim “suvenirima” Zdravog Novigrada, pri čemu je Radošić istaknula da se papirnata zahvalnica lako i zagubi, a ovaj darak može korisno poslužiti.

Zahvalnice su uručene Zajednici Talijana Novigrad, Turističkoj zajednici Grada Novigrada, OŠ Rivarela, Talijanskoj osnovnoj školi, Dječjim vrtićima Tičići i Girasole, NK Novigradu, Boćarski klubu Novigrad, Tenis klubu Novigrad, DVD Novigrada, moto-klubu Pirates, pekari Vilson (pripremili slavljeničku štrudlu), Hedonist baru, Sportskoj dvorani Novigrada, Gradu Novigrad, Patriciji Smoljkić, NK Dajli, UPKA Error, Explori i Orieti Vrcelj.

Jabuka, kraljica proslave

Nakon službenog dijela svečanosti nastavilo se feštati zdravo i veselo u dvorištu ZT-a tj. Hedonist baru, gdje je upriličena tradicionalna manifestacija Dan jabuka, a jabuka je bila kraljica rođendanske proslave. Pripremljene su brojne ukusne i mirisne slastice od jabuka, te desetmetarska slavljenička štrudla. Prodavale su se domaće jabuke s međimurskih i istarskih plantaža, razni domaći proizvodi na bazi jabuke, a članice likovne udruge Agata, na maloj prodajnoj izložbi nudile su svoje likovne uratke – jabuke nastale/oslikane na papiru. U glazbenom programu svečanosti se pridružio svestrani novigradski pjesnik i kantautor Davor Hačić, zasladivši atmosferu kao „jabukica“ na šlag. Za cjelokupan tematski ugođaj-štih, kao i uvijek, bilo je zaduženo osoblje Hedonist bara, na čelu s Andrejom, koja se pobrinula dekorirati eksterijer s raskošnim i kreativnim aranžmanima jabuka, pa se sve odvijalo kao na kakvoj scenski definiranoj interaktivnoj kazališnoj pozornici. Financijsku potporu interdisciplinarnoj fešti potpisuje Grad Novigrad i Turistička zajednica Novigrada.

Pritom su se pridružili i Park Food Festu, festivalu koji se odvijao samo nekoliko koraka od njih, na Mandraču. Naime, u sklopu Dana jabuka kušati razni zdravi, domaći kolači na bazi jabuka, sve rođendanski darovi vrijednih Novigrađanki. Umjesto slavljeničke torte, iz pekarnice Vilson su, kao što i doliči Danu jabuka, ispekli najpoznatiji desert od jabuka – desetmetarsku štrudlu za kojom je vladala pomama i nestala je za nešto više od 45 minuta. Štrudla se dijelila u zamjenu za simboličnu donaciju koju će udruga iskoristiti za nabavku bolničkog kreveta.

Ukratko o udruzi

Udruga Zdravi Novigrad osnovana je u listopadu 2013. godine, te je u deset godina rada organizirala niz aktivnosti i projekata namijenjenih prevenciji i zaštiti zdravlja. U suradnji s liječnicima specijalistima i stručnjacima iz drugih područja, organizirali su kroz protekle godine veliki broj besplatnih predavanja na različite teme iz područja zdravstvene prevencije i liječenja bolesti. Inicijatori su, nositelji ili partneri brojnih humanitarnih akcija i prikupljanja donacija u okviru kojih su prikupljena značajna sredstva za razne oblike pomoći našim sugrađanima svih uzrasta. Iza udruge Zdravi Novigrad je čitav niz aktualnih i uspješno provedenih projekata kojima se potiče prevencija bolesti i zaštita zdravlja, kao i nebrojeni sati volonterskog rada kojeg su članice udruge nesebično podarile zajednici u različitim prigodama i potrebama.

Ove im je godine za svoj višegodišnji rad i doprinos u podizanju kvalitete života i zdravlja u zajednici dodijeljena plaketa Grada Novigrada– Cittanova na  svečanoj sjednici Grada Novigrada, 28. kolovoza.

Izvor portal Tiramola/Sanja Bosnić

Foto Crveni križ

U subotu u Poreču akcija darivanja krvi

Šajete na utakmici - Foto NK Jadran

POREČ: Šajete slave 35. rođendan humanitarnom feštom i koncertom