in

ŽMINJ: Festival pašte kandidat za nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Žminjski Istarski festival pašte kandidat je za dodjelu nacionalno godišnje nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Naime, kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Lenke Šajina, u subotu su Žminj posjetili članovi komisije za natječaj “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”. S konceptom festivala komisiju su upoznali načelnik Željko Plavčić i direktorica Šajina.

Članovi komisije mogli su vidjeti i kako se pripremaju makaruni, a radionicu je vodila Paola Kuhar, vlasnica Konobe puli Pineta.

Nagradom se prezentiraju tradicijski sadržaji, čuva izvornost, povezuju proizvođači, projekti te stvaraju novi proizvodi. Općina i TZ su kandidirali Festival lani u listopadu.

Od svog osnutka u prosincu 1997. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ radi na ruralnom i regionalnom razvoju Republike Hrvatske te posebice na ruralnom turizmu i njegovim posebnim oblicima.

Udruga se bavi ruralnom i regionalnom tematikom, savjetodavnom pomoći poduzetnicima i proizvođačima na ruralnim područjima te njihovom edukacijom radi poboljšanja kvalitete ponude i potražnje na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Posebno se ističu aktivnosti vezane uz istraživanja te izradu različitih razvojnih dokumenata poput suradnje na izradi FAO-UNDP „Strategije ruralnog razvoja RH”Labellinga i brendiranja ruralnog turizma pojedinih hrvatskih županija i izradi strateških i razvojnih programa. Između ostalog, izrađen je program osnaživanja i edukacije ruralnih žena za koji smo dobili nagradu “Community Award” od strane CIVIC EUROPE.

Udruga već osmu godinu zaredom organizira „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award“ što je godišnji projekt nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja.

FUNTANA: Grade se novi nogostup i javna rasvjeta

ANA MILOHANOVIĆ ČEHIĆ, direktorica TZ-a FUNTANA: “Sve ovisi o režimu na granicama i procijepljenosti”