in

ANA MILOHANOVIĆ ČEHIĆ, direktorica TZ-a FUNTANA: “Sve ovisi o režimu na granicama i procijepljenosti”

Ana Milohanović Čehić

Trenutno na području Turističke zajednice općine Funtana boravi više od 200 gostiju dnevno. Ovog tjedna, konkretno na dan 6. ožujka, ukupno je u ovoj općini bilo 265 turista. Od toga ih je 230 smješteno u kampovima, 24 u privatnom smještaju, a ostalo čine vikendaši. Najviše je domaćih gostiju (157) i Nijemaca (35), a ostalo čine Slovenci (13), Austrijanci (9), Česi (17) i ostali, saznajemo od direktorice TZ-a Ane Milohanović Čehić.

-U Funtani su tijekom cijele zime otvoreni kampovi Istra Premium Camping Resort i Polidor. Otvaranje ostalih naših kampova Bijele uvale, Zelene lagune, Puntice, Valkanele i kampa Mali očekuje se nakon Uskrsa, odnosno 23. travnja. Turističko naselje Funtana trebalo bi otvoriti vrata 12. svibnja, a hotel Delfin 19. svibnja.

Naša su predviđanja da će sezona 2021. biti bolja od prošlogodišnje. Teško je sa sigurnošću predvidjeti što će biti jer će puno toga ovisiti o tome kakva će biti procijepljenost do ljeta te kako će se naše emitivne zemlje otvarati i kakav će biti režim na granicama. Dakle, ključno je kad će se granice otvoriti, navodi direktorica Milohanović Čehić.

Kada budu otvorene granice računaju najviše na Nijemce, Slovence i Austrijance, koji su im najvjerniji gosti, a nadaju se i povratku Nizozemaca koji su lani masovno odlazili iz Hrvatske zbog odluke svoje vlade, a koji su u Funtani drugo po značaju emitivno tržište.

-Budući da interes za  putovanjima postoji s optimizmom očekujemo novu sezonu. Vjerujemo da će stupanj procijepljenosti dozvoliti  značajniji intenzitet putovanja, a na nama je da se odgovorno ponašamo i uložimo napore kako bi bili sigurna i poželjna destinacija.

Buking je zasad u fazi mirovanja, što je i logično s obzirom na brojne restrikcije u putovanjima. Očekujemo izrazitu last minute-potražnju. Prvu veću realizaciju turističkog prometa očekujemo u kasno proljeće i početkom ljeta, točnije krajem svibnja ili početkom lipnja, a promet bi s ljetnim mjesecima trebao rasti. Nadamo se da ćemo imati i određenu posezonu koju prošle godine nismo imali, ističe naša sugovornica.  

Veća potražnja bit će i dalje za smještajem koji pruža dodatnu sigurnost poput kuća za odmor i privatnih apartmana, smještaja na plovilima i u kampovima, a budući da je Funtana izrazito kamping destinacija, Milohanović Čehić optimistično vjeruje da će u ovoj godini ipak ostvariti dobre turističke rezultate.

Na upit što je s cijenama odgovara nam da se u privatnom smještaju i kampovima cijene smještaja nisu značajno mijenjale lani, a vjerojatno neće ni ove godine.

-U 2020. godini na području TZ Funtana realizirano je 99.461 dolazaka i 749.134 noćenja, odnosno ostvareno je 42% dolazaka i 43% noćenja u odnosu na 2019. godinu.  Ostvareni rezultati su izvrsni u odnosu na predviđanja u proljeće kada smo planirali ostvariti tek 25 do 30% preklanjskih noćenja. Glavna emitivna tržišta bila su Njemačka (43%), Slovenija (13%), Češka (8%), Nizozemska (7%), Austrija (6%), Poljska, Italija i Hrvatska, zaključuje Ana Milohanović Čehić.

ŽMINJ: Festival pašte kandidat za nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

VRSAR: Gradi se novi parking isključivo za stanovnike