in

ŽMINJ: Najbolju pincu ima Patricija Vidulin Ferlin. Razgrabljena rekordno velika pinca od 43 kila

Dobitnica nagrade za najbolju pincu - Foto Tanja Kocijančić

Iako je kiša padala i u jednom trenutku čak i rastjerala dio posjetitelja, nije uspjela zaustaviti tradicionalnu žminjsku manifestaciju „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće”, u organizaciji Općine Žminj i njene Turističke zajednice. Čak 31 domaćica dostavila je tradicionalne uskrsne kolače i jaja, među kojima su proglašeni najbolji. Pa je tako rođena Žminjka Patricija Vidulin Ferlin iz Vodnjana napravila najbolju pincu po ocjenu žirija. Drugo mjesto osvojila je Rozana Maretić a treće Livija Milutinović, za koju je nagradu preuzela kćer Martina.

žminj fešta istrijanske pince
Pičenje jaja – Foto Tanja Kocijančić

Žiri u sastavu dr. sc. Linda Juraković iz Poreča, Sandra Živolić, profesorica kuharstva iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića i novinar i vlasnik bloga Bookaleta Davor Šišović ocijenili su da je najbolje kolače ispekla Darinka Tomišić, a najbolje oslikana uskrsna jaja Nada Galant. Žiriju nije bilo lako. Osim što je stiglo na ocjenjivanje puno finih pinci i kolača, u jednom ih je trenutku zaustavila kiša. Proglašenje najboljih počelo je s kišobranima u ruci, ali kasnije je ipak zasjalo sunce pa su se mogle odvijati i zanimljive pučke igre, poput pičenja jaja za što je prva nagrada bila slasna špaleta.

Glavna atrakcija fešte bila je rekordno velika pinca koja se pekla devet sati i težila je ukupno 43 kilograma. Pinca se pekla pod budnim okom jedne od osnivačice ove fešte Zdenke Jakus, a predstavljena je na pozornici „Zad kaštela“ gdje se potom rezala i dijelila posjetiteljima. Član žirija Davor Šišović pročitao je mega-recept rekordno velike pince: „22 i pol kilograma brašna odnosno muoki, kako reču Žminjci, kila i pol feci odnosno kvasca, 45 cijelih jaja i 45 žutanjaka, 9 litri mlieka, četiri i pol litre kiselog mlijeka, četiri i pol kile cukera, 23 vrećice vanilin šećera, 750 grama soli, 1,8 kile rastopljenog maslaca, naribana kora 30 limuna i 30 naranči, litra i pol ruma i na kraju 2,25 kila grožđica.“

Foto Tanja Kocijančić istrijanske pinci pod čerepnjom pince 2023
Foto Tanja Kocijančić

-Spomenimo da su na otvaranju pozdravili načelnik Žminja Željko Plavčić, nova direktorica TZ-a Slavenka Blašković-Janko, potom županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i jedan od pokretača ove preduskrsne manifestacije Mirando Mužina.

U kulturnom programu sudjelovali su žminjski Dječji vrtić Rapčići, Osnovna škola Vladimira Gortana i Žminjske mažoretkinje. Lokalni OPG-ovi na štandovima nudili su svoje proizvode. Udruga Agrorovinj prezentirala je jednu od najtipičnijih simbola istarske tradicije i gastronomije, tradicionalnu istarsku supu te kreativnu žminjsku supu. Prijatelji s Grobnika predstavili su kukujanski presnac – tradicijsko jelo s Grobinštine. Za najmlađe su se pobrinuli animatori koji su s djecom izrađivali prigodne ukrase i oslikavali lica.

Cjelu našu fotogaleriju pgoledajte na linku https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid0mAyhcYRcFiqEv8a9i7jEHLyX9oa48EMpC9apaapPdnLZZUzbfTRaSpyo3NaDqUc9l

brzina foto policija mup akcija

Radari u Istri u ponedjeljak 3. travnja 2023.

foto tanja kocijančić

Bogat uskrsni program u Poreču: Zabava, glazba, fritaja i 1. Slatko jutro u pripremi učenika TUŠ-a A. Štifanića