in

Žminjska štuorija svake srijede – Upoznajte tradiciju, baštinu i okuse uz stručno vodstvo

Foto TZ Žminj - Žminjska štuorija - Studio 11

Tijekom ljetnih mjeseci žminjska Turistička zajednica svake srijede organizira besplatan razgled mjesta uz vodiča na engleskom jeziku.  

Okupljanje je ispred ureda Turističke zajednice, kraj srednjovjekovne Kule, a kroz jednosatni obilazak upoznat ćete povijest Žminja i njegove stanovnike, njihove običaje i jezik, sakralnu i svjetovnu graditeljsku baštinu, uz ‘štuoriju’ (priču) o tome kako su Žminjci kroz stoljeća živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli i gdje to sve i danas možete pronaći i doživjeti.  

Foto TZ Žminj - Žminjska štuorija - Studio 11
Foto TZ Žminj – Žminjska štuorija – Studio 11

Od Kule vas ruta vodi do Čakavske kuće i poznate žminjske šterne, a nastavlja se drevnom kamenom ulicom Štrada. Nakon obilaska Kanoničke kuće, kapele sv. Trojstva i crkve sv. Antuna, obilazak završava na mjesnom placu Zad kaštela gdje goste dočekuju štandovi s delicijama lokalnih proizvođača i rukotvorina: kolači slastičarnice Erman, povrće OPG-a Povratak prirodi, kobasice OPG-a Žminjski gušti te rakije i likeri destilerije Frane, OPG Silvano Bulić sa predmetima od drva i LUCIE keramika sa unikatnim ručno rađenim predmetima od keramike.

Uz kušanje domaćeg kruha možete pogledati i kako se pripremaju tipične lokalne tjestenine, makaruni i fuži te poslušati priču o žminjskoj kavi, naravno, uz degustaciju!  

Doznat ćete i što su to Kristova kruna i Žminjski rićin! Pod jednim se imenom krije tradicijski žminjski kolač, a pod drugim replika naušnice, arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju.

Uživajte u Žminjskoj štuoriji!
Polazak: 10:00 sati ispred ureda Turističke zajednice Žminj

Posebne ponude

Posjet špilji Feštinsko kraljevstvo: Naučite žminjski govor u 5 minuta i osvojite besplatnu ulaznicu za posjet špilji Feštinsko kraljevstvo. Žminjski govor je zaštićeno kulturno dobro, vrijedna nematerijalna baština. Nakon male škole, koja će vas zasigurno razveseliti dok pokušavate izgovoriti pomalo neobične glasove, gosti koji najbolje savladaju zadane fraze bit će nagrađeni besplatnim ulaznicama za posjet obližnjoj špilji.

Vožnja quadom: Sudionici vođenog obilaska Žminjske štuorije mogu ostvariti 50% popusta na vožnju quadom. Popust se odobrava isključivo za suvozača u vođenoj turi quadovima u organizaciji tvrtke Quad experience Istra uz kupljenu kartu za vozača po punoj cijeni.

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Plaža u Kastaniji dobila javni WC

Foto Grad Poreč

POREČ: Gradonačelnik sa stanarima naselja Bolnica – Teme razgovora šumica i komunalne investicije