in

Žminjska štuorija svake srijede vodi u otkrivanje atrakcija i delicija

Foto TZ Žminj

Od srijede, 6. srpnja, kreće redovni ljetni ritam besplatnih vođenih obilazaka žminjskih znamenitosti nazvan Žminjska štuorija. Svake srijede sve do kraja kolovoza, s polaskom u 10 sati ispred turističkog ureda odnosno srednjovjekovne žminjske Kule, vodičkinja Karla Čerljenko Bulić povest će goste u jednosatni obilazak Žminja i predstaviti povijest i razvoj Žminja kao naselja, njegove stanovnike, njihove običaje i jezik, sakralnu i svjetovnu graditeljsku baštinu, i ispričati im „štuoriju” o tome kako su Žminjci kroz stoljeća živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici. 

Foto TZ Žminj

Nakon polaska s početke točke kod žminjske Kule, ruta Žminjske štuorije vodi duž Čakavske kuće pa prema poznatoj žminjskoj šterni, nastavlja se drevnom kamenom ulicom Štrada te obilascima kanoničke kuće, kapele Sv. Trojstva i crkve Sv. Antuna, i završava na mjesnom placu Zad kaštela, gdje će goste dočekati štandovi s delicijama lokalnih proizvođača, primjerice kolači slastičarnice Erman, povrće OPG-a Povratak prirodi, rakije i likeri destilerije Frane, kobasice OPG-a Žminjski gušti, a demonstrirat će im se i kako se pripremaju makaruni i fuži te na kušanje ponuditi domaći kruh.

Predstavit će se i tradicijski žminjski kolač Kristova kruna, te Žminjski rićin, replika arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju. Tako se gostima u isti mah predstavljaju i tradicionalne žminjske manifestacije koje se mogu posjetiti u drugo doba godine.   

Žminjska štuorija pokrenuta je prije osam godina, a svake se godine ovaj zanimljiv turistički doživljaj obogaćuje ponekim novim sadržajem, pa će tako gosti ovogodišnjih Štuorija nakon obilaska, uz kušanje već spomenutih žminjskih delicija, moći poslušati i priču o žminjskoj kavi, naravno uz degustaciju. Ovogodišnja je novost i mala škola žminjskog govora, inače zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a gosti koji nakon kratkog tečaja najbolje savladaju zadane fraze na žminjskom govoru bit će nagrađeni besplatnim ulaznicama za špilju Feštinsko kraljevstvo. I još jedna ovogodišnja novost: svaki sudionik Žminjske štuorije dobiva 50 posto na vožnju quadom kao suvozač, u organizaciji tvrtke Quad experience Istra.   

„Od početka godine nekoliko puta smo organizirali probnu ‘Žminjsku štuoriju’ kako bismo ovaj program predstavili turističkim vodičima i touroperaterima, zatim smo ju predstavili i našim iznajmljivačima kako bi ju i oni mogli preporučiti svojim gostima, a sada na pragu vrhunca turističke sezone krećemo s tjednim ritmom. Vjerujemo da smo kreirali zanimljiv program, inače se on ne bi održao već osam godina, a ovakav način prvog predstavljanja Žminja našim gostima potiče ih da se oni kasnije vraćaju u Žminj radi drugih sadržaja i manifestacija za koje kroz ‘Štuoriju’ čuju po prvi put”, izjavila je u povodu početka nove sezone Žminjske štuorije direktorica Turističke zajednice općine Žminj Lenka Šajina.

Porečan Matija Lisec pobjednik utrke Risnjak Trail, nadomak medalje i Ivan Diklić

Foto Slavko Ledić

VIŽINADA: Njemačka diplomatkinja organizirala Art Circle Residence – Europe Connect