in

Žminjski rićini – naušnice s pričom čiji se originali čuvaju u muzeju

Tradicijski nakit sve je traženiji i cjenjeniji. Jeste li znali da i Istra, točnije Žminj, ima svoje naušnice? Originali se čuvaju u muzeju i predstavljaju, zapravo, kulturno dobro. To je i odlična promocija ne samo za ovu malu općinu u srcu Istre, nego i za cijelu Hrvatsku. Pitali smo direktoricu Turističke zajednice Lenku Šajina da nam ispriča o čemu se točno radi i gdje se ove lijepe naušnice mogu nabaviti za sve one dame koje vole doista poseban nakit. K tome, naušnice nisu jedini nakit-suvenir koji se može kupiti i nositi.

Starohrvatsko groblje u Žminju najistaknutiji je svjedok novog naseljavanja Istre početkom 9. stoljeća kada Istra pripada Rimskom carstvu i Italskom kraljevstvu.

Na groblju je pronadeno dvadesetak prstena, a naušnice su najzastupljeniji nalaz. Originalni primjerci žminjske naušnice cuvaju se u Arheološkom muzeju Istre i zašticeni su upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te kao takvi predstavljaju kulturno dobro, priča nam Šajina.

Naušnica nađena u nekropoli pripadala je nošnji starohrvatskog seljačkog stanovništva na Žminjštini, za vrijeme franačke vlasti u 9. i 10. stoljeću.

Naušnica je izradivana od srebra i bronce ili je bila posrebrena. Jagode su joj izrađene od dvije spojene polutke ovalnog oblika, što pripada mediteransko-bizantskoj tradiciji, a naušnica zapravo ima više vrsta te se svrstavaju u nekoliko skupina.
Danas je žminjski rićin, podsjeća Šajina, prilagođen današnjici te je postao pravi kulturni proizvod i turistički suvenir koji promovira Žminj, Istru i Hrvatsku.

Izradu ovog autohtonog suvenira pokrenula je Claudia zlato iz Svetvinčenta 2011. godine u suradnji s Općinom Žminj i Arheološkim muzejom Istre iz Pule. Nakit je zaštićen kao industrijski dizajn u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Naročito puno pažnje posvećeno je izradi kutije s logotipom suvenira u kojoj se nalazi nakit te letak s osnovnim podacima o suveniru na tri jezika.

Ovaj tradicijsko-moderan nakit može se kupiti u Žminju u cvjetnom studiju Heidi te u Puli u zlatarni David koja je ujedno i izrađivač. Osim tri vrste žminjskih naušnica, mogu se kupiti žminjski prsten, privjesak, a apsolutni “must have” bit će sigurno i žminjska ogrlica i narukvica koje stižu već ovoga ljeta. 

TAR: Nove marende u DeguStazioneu – Pogledajte što se nudi

Od 1. svibnja niže boravišne pristojbe